spot_img
13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieAgriculturaPesta porcină se extinde

Pesta porcină se extinde

-

Ultimele statistici privind evoluţia pestei porcine arată că numărul porcilor ucişi va depăşi 350.000 în urma confirmărilor de focare din judeţele Tulcea şi Brăila, iar numărul locurilor de muncă desfiinţate va fi de ordinul sutelor. Autorităţile nu fac faţă, astfel că se cere intervenţia CSAT, transmite Mediafax.

După ce Carniprod (Tulcea) a deschis lista neagră cu 45.000 de porci ucişi şi 150 de locuri de muncă desfiinţate, confirmările de focare din judeţul Brăila – Tichileşti şi Gropeni – vor adăuga 200.000 la numărul de porci ucişi şi 600 de posturi la numărul locurilor de muncă desfiinţate. Pănă la acel moment, totalul la nivel naţional al porcilor ucişi era deja de peste 70.000 în ferme şi aproape 50.000 în gospodării ale populaţiei, astfel că numărul eutanasierilor va trece de 350.000.

- Advertisement -

Reprezentanţii fermierilor şi liderii asociaţiilor de consumatori acuză autorităţile că eutanasiază inclusiv porci sănătoşi, nefiind capabile să identifice boala la fiecare animal în parte, şi că le refuză crescătorilor posibilitatea de a evacua porcii sănătoşi din zonele confirmate ca fiind focare de pestă porcină africană. În plus, observând agresivitatea cu care se răspândeşte boala, fermierii sunt convinşi că România a fost (şi, probabil, mai este) ţinta unor atacuri bio-teroriste, astfel că a devenit necesară intervenţia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Iar preşedintelui Klaus Iohannis i se cere să instituie starea de necesitate – necesară adoptării unor măsuri mai ferme şi urgente, dar şi ca bază juridică pentru rezilierea de contracte sau acordarea de despăgubiri şi de scutiri fiscale.

„Am ajuns la 29.000 de porci ucişi dintr-un total de 45.000 de porci ce urmează să fie ucişi şi incineraţi. Trebuie să distrugem şi 500-600 de tone de carne de porc din depozite. Suntem într-o zonă critică aici, în apropiere de Delta Dunării. Pe viitor vom achiziţiona carne de porc de la alţi producători“, a spus Nicolae Ciuleac, proprietarul Carniprod Tulcea. Toţi cei 150 de angajaţi ai complexului de creştere a porcinelor vor rămâne fără serviciu. „Le mai dau luna asta salariu şi apoi Dumnezeu cu mila. Rămânem cu sectorul comercial, terenurile agricole, dar porcii să-i crească alţii“, a spus Nicolae Ciuleac.

- Advertisement -

Sâmbătă, pesta porcină africană a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din România şi a doua ca mărime din Europa – complexul din localitatea Gropeni, judeţul Brăila, care adăposteşte aproape 140.000 de porci. Toate animalele din fermă vor fi eutanasiate. Iniţial, existenţa pestei porcine africane a fost confirmată de un laborator veterinar din Brăila, dar pentru confirmarea oficială a virusului a fost nevoie şi de o confirmare a Laboratorului Naţional de Referinţă din Bucureşti. Rezultatele analizelor făcute în Capitală au venit sâmbătă şi au confirmat contaminarea cu virusul pestei porcine africane la ferma din Gropeni, judeţul Brăila. Astfel, toţi porcii din fermă – aproximativ 140.000 de animale – vor fi eutanasiaţi, iar operaţiunea va începe luni, fiind necesare pregătiri din cauza numărului foarte mare de animale care vor fi sacrificate.

Confirmarea de la Gropeni apare la scurt timp după ce virusul a fost confirmat la un alt complex din judeţul Brăila, în localitatea Tichileşti, unde erau 35.000 de porci.

Cele mai recente statistici, anunţate miercuri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), arătau că pesta porcină africană evoluează în două zone geografice, fiind confirmate în prezent 727 de focare, situate în 156 de localităţi din 10 judeţe.

„În zona de nord-vest a României, boala evoluează în 3 judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului fiind confirmată în 14 localităţi. Au fost ucişi 1.382 de porci domestici şi au fost afectaţi 14 porci mistreţi. În zona de sud-est, boala a fost confirmată în 142 de localităţi, din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. Au fost ucişi 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 8 exploataţii comerciale de mare capacitate, până la data de 22 august 2018, au fost ucişi 70.036 de porci”, a menţionat ANSVSA.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:
Regiunea de nord-vest
– Judeţul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;
– Judeţul Sălaj – 3 cazuri la mistreţi.
Regiunea de sud-est
– Judeţul Tulcea – 514 focare, din care 508 focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 4 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale şi 17 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Brăila – 29 de focare în gopodăriile populaţiei şi 2 în exploataţii comerciale;
– Judeţul Constanţa – 53 de focare în gospodăriile populaţiei;
– Judeţul Ialomiţa – 89 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;
– Judeţul Galaţi – 2 focare în gospodăriile populaţiei;
– Judeţul Ilfov – un focar într-o anexă a unei stâne;
– Judeţul Călăraşi – 2 focare în gospodăriile populaţiei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img