spot_img
12 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizePolitolog german: Berlinul își poate pierde influența dacă lasă Europa de Est...

Politolog german: Berlinul își poate pierde influența dacă lasă Europa de Est la cheremul Chinei, Rusiei şi SUA

-

SUA vor avea o politică externă izolaţionistă, spune politologul Siebo Janssen într-un interviu pentru DW. Astfel, alte state ale lumii pot să îşi asume roluri importante în politica mondială, în special Germania.

Deutschland Demonstration gegen die Wahl von Donald Trump (picture alliance/dpa/L. Mirgeler)

DW: Preşedintele Donald Trump a afirmat limpede că politica externă americană va fi una izolaţionistă. Alte state NATO, a spus el, ar trebui să contribuie cu partea lor la alianţa militară. Credeţi că acest pas înapoi permite altor ţări, precum Germania, posibilitatea să joace un rol mai important în comunitatea internaţională?

- Advertisement -

Siebo Janssen: Germania – la început Germania de Vest, apoi întreaga ţară – a fost întotdeauna apărată de Statele Unite în faţa ameninţărilor sovietice şi ruseşti. Statele Unite au subliniat mereu că întreţin această alianţă strânsă cu Republica Federală pentru că văd în Germania un factor de stabilitate în Europa, respectiv UE. Acum, cu Trump la putere, avem parte de ceea ce s-ar putea numi „o poziţie de izolaţionism brutal”. Trump spune lucruri precum: „Nu mă interesează ce se întâmplă în restul lumii. Pe mine mă interesează doar învingerea Statului Islamic şi ceea ce se întâmplă în Statele Unite”. Încercarea căreia Germania va trebui să-i facă faţă este noul ei rol. Este o ţară mai independentă, dar care preia un rol de conducere atât în UE, cât şi în lumea liberă.

Poate Germania prelua cu adevărat acest rol de conducere?

- Advertisement -

Sunt sceptic. Nu sunt sigur dacă Germania face faţă acestei noi poziţii de forţă, pe care noi nu am învăţat-o şi nu am vrut-o niciodată. Acum avem în faţa noastră două noi provocări politice majore. Prima are legătură cu UE. Germania este actorul principal în Uniune, pe fondul unei economii şi al unei politici regresive ale Franţei. Avem un rol din ce în ce mai puternic în interiorul comunităţii internaţionale. Aici în Germania nimeni n-a vrut acest lucru, dar ne-am trezit cu noul rol în faţa noastră. Toată lumea ştie că Trump vrea să schimbe poziţia Germaniei în lume, însă nimeni nu poate accepta acest lucru în clipa de faţă, căci nu există precedente.

Aşadar, cum ar trebui să reacţioneze Berlinul?

Cred că Uniunea Europeană condusă de Germania şi mai apoi poate şi de către Franţa, va trebui să îşi dezvolte propria politică externă şi de apărare. Trebuie să construim pe doi piloni. Pe de-o parte diplomaţia, domeniu în care suntem foarte prezenţi. Apoi, trebuie consolidată puterea militară în ansamblu a UE, nu doar pentru Germania şi Franţa.

Dacă Europa începe să ţină cont de propria politică externă, nu am putea avea confruntări diplomatice cu SUA?

Vedem, deja, acest lucru. Aici, în Uniunea Europeană, nu avem niciun interes de a destabiliza estul sau sud-estul Europei, cum Rusia încearcă să facă acum. În cazul în care Statele Unite se vor izola din ce în ce mai mult, mă tem că UE și Germania trebuie să acorde mai multă atenție vecinătăţii lor. Noi nu mai putem cere acest lucru Statelor Unite ale Americii. Trebuie să-l facem pe cont propriu, deoarece Trump a spus că nu vrea să escaladeze conflictul cu Rusia.

Dacă Rusia, de exemplu, încearcă să-și consolideze rolul în Ucraina, în sud-estul Europei și în Georgia, atunci trebuie să reacționăm rapid în statele baltice. UE trebuie să răspundă în cazul în care America nu vrea s-o facă. Noi nu putem accepta ceea ce a făcut Putin în cele mai multe părți ale Europei de Est și de Sud-Est.

Am vorbit despre dezvoltarea capacităţilor militare şi eforturi diplomatice. Ce alte reforme consideraţi necesare ca reacţie la noua politică a lui Donald Trump?

După părerea mea avem nevoie de o singură voce la ONU pentru întreaga UE. Acest lucru ar arăta clar întregii lumi – inclusiv Rusiei, SUA şi China – că Uniunea Europeană se reuneşte pentru politica ei externă, nu pentru interese naţionale. Problema este că avem momentan probleme. UE devine din ce în ce mai fragilă. Avem multe probleme interne şi externe. E suficient să ne uităm la Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi la Brexit.

Ne aflăm într-un moment de cotitură. Putem merge pe o direcţie care duce spre mai multă Uniune Europeană şi la consolidarea acesteia, când vine vorba despre politică externă şi de apărare. Sau putem pierde influenţă dacă lăsăm Europa de Est şi alte părţi ale lumii la cheremul unor state autoritare precum China sau Rusia sau chiar şi SUA.

Siebo Janssen este un politolog şi istoric german, specializat în chestiuni privind Statele Unite şi Europa de Sud-Est. Janssen predă la Institutul pentru Istorie anglo-americană în cadrul Universităţii Köln.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img