spot_img
11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăhighlightPonta: "Nu orice fel de procuror" poate ancheta senatorii

Ponta: „Nu orice fel de procuror” poate ancheta senatorii

-

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că, în opinia sa, „nu orice fel de procuror” poate ancheta senatorii şi a apreciat că, deşi iniţial el s-a opus propunerii ca procurorii să fie scoşi din categoria magistraţilor, o astfel de propunere ar avea în prezent susţinere în Parlament.

Ponta a declarat, la începutul Biroului Permanent Naţional al PSD, că a avut, la Cotroceni, o discuţie „mai puţin formală” cu preşedintele Klaus Iohannis despre ordinea constituţională în România şi despre faptul că în stat trebuie să existe trei puteri -juridică, legislativă şi executivă- care trebuie să se respecte, cu asigurarea independenţei, transmite Mediafax..

- Advertisement -

Solicitat de ziarişti, după reuniunea BPN, să dea mai multe detalii despre convorbirea cu preşedintele, Ponta a arătat că, în discuţia privind respectul dintre cele trei puteri, avea în vedere un singur caz, despre care crede că şi preşedintele a fost de acord.

Ponta a subliniat că între cele trei puteri trebuie să existe un anumit tip de comunicare, susţinând că orice membru al Guvernului se adresează Parlamentului prin prim-ministru, care semnează inclusiv răspunsuri interpelări, şi în mod asemenător preşedintele ţării se adresează direct Parlamentului şi nu prin intermediari.„Aşa încât, relaţiile între justiţie trebuie făcute prin procurorul general, eventual ministrul Justiţiei. Nu orice fel de procuror se apucă să ancheteze senatorii. La asta m-am referit, mi se pare un lucru extrem de bun-simţ”,a declarat Ponta în acest context.

- Advertisement -

El a adăugat că nu a criticat în niciun fel cererea venită din partea justiţiei, ci modul în care a fost făcută.

Solicitat să comenteze propunerile parlamentarilor privind eliminarea procurorilor din categoria magistraţilor, Ponta a arătat că o astfel de propunere ar avea susţinere.

„A fost o propunere a colegilor de la PNL, în 2013, la discuţia pentru revizuirea Constituţiei au propus acest lucru. Eu atunci m-am opus. Poate că am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat că trebuie să rămână magistraţi. Acum, dacă PNL, îşi mai susţine propunerea, din ce am discutat cu ceilalţi colegi din comisie, cred că va avea sprijin. Doar să nu se fi răzgândit PNL”, a declarat Ponta.

Ponta afirmase anterior că l-a atenţionat pe ministrul Justiţiei că cererea „unui procuror DNA” către Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru Şova, încalcă regulile de procedură şi respectul între instituţii, iar ministrul l-a asigurat că va vorbi cu procurorul general.

„Există situaţii în care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, când a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus să-i ancheteze pe senatori cum au votat, că miniştrii nu se adresează Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Preşedintele Iohannis, dacă se adresează Parlamentului, o face sub semnătură, nu pune un consilier sau un portar. „Vezi că e o încălcare gravă a unei reguli de procedură, care de fapt înseamnă respect între instituţii” şi mi-a zis că o să vorbească cu procurorul general şi o să-i spună, nu public. Aici e vorba de respect între instituţii. Senatorii nu sunt angajaţii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajaţii Senatului”, a spus Ponta la Antena 3.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img