Rezoluția Parlamentului European privind situația statului de drept în Polonia este “un atac” împotriva “statului polonez”, a declarat șefa guvernului de la Varșovia, Beata Szydlo, reacționând la documentul adoptat miercuri la Strasbourg, transmite AFP.

În rezoluția sa, Parlamentul European s-a declarat ‘profund preocupat’ de ‘paralizia’ Tribunalului constituțional polonez, care ‘pune în pericol democrația, drepturile omului și statul de drept’.

“Nu este o rezoluție împotriva lui Beata Szydlo, nici împotriva guvernului (polonez), este o rezoluție împotriva statului polonez”, a declarat prim-ministrul la postul național de televiziune, adăugând că Parlamentul European “ar face mai bine să se ocupe de alte probleme” și de “crizele” care lovesc UE.

“UE traversează crize grave și ar trebui mai degrabă să le rezolve, nu să se amestece în conflicte politice” interne, a adăugat ea.

“Mă întreb de ce Parlamentul European nu se apleacă asupra chestiunii migranților, incidentelor de la Koln (care avut loc în Germania, în noaptea de Anul Nou), a referendumului din Olanda împotriva acordului de asociere din Uniunea Europeană și Ucraina?”, a continuat Beata Szydlo.

“Democrația din Polonia nu este în pericol, drepturile omului nu sunt încălcate, libertatea de expresie nu este amenințată. Polonezii se pot exprima liberi prin manifestații, proteste (…) Puterea nu trimite poliția contra manifestanților din stradă care să tragă cu gloanțe de cauciuc, cum a făcut puterea precedentă”, a mai declarat prim-ministrul.

Din cei 685 de eurodeputați prezenți la Strasbourg, 513 au votat pentru, 142 împotrivă și 30 s-au abținut.

Așa cum a făcut prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu prilejul unei vizite efectuate la 5 aprilie la Varșovia, Parlamentul European ‘roagă cu insistență guvernul polonez să respecte’ deciziile Tribunalului constituțional pentru ieșirea din criză.

Conservatorii, la putere la Varșovia, au refuzat până în prezent publicarea verdictului Tribunalului, care a considerat la 9 martie neconformă cu Constituția o lege care modifica regulile sale de funcționare și ducea la paralizia sa de facto.

În rezoluția adoptată, eurodeputații au cerut ‘guvernului polonez să aplice deplin recomandările Comisiei de la Veneția’, organ consultativ al Consiliului Europei. Beata Szydlo a precizat că aceste recomandări sunt studiate în prezent de parlamentul de la Varșovia.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?