spot_img
20.8 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăArmataPreședinția recunoaște gafa consilierului pe securitate națională: Ambasadorul turc a fost la...

Președinția recunoaște gafa consilierului pe securitate națională: Ambasadorul turc a fost la Cotroceni

-

Administrația Prezidențială a precizat marți, pentru AGERPRES, că nu există nicio schimbare a poziției oficiale a României cu privire la relația cu Turcia, arătând că acest mesaj a fost transmis de consilierul prezidențial Ion Oprișor în cadrul unor discuții avute, cu o zi în urmă, cu ambasadorul turc la București, Osman Koray Ertaș.

Administrația Prezidențială recunoaște astfel că Turcia a cerut explicații oficiale României.

- Advertisement -

Potrivit Administrației Prezidențiale, mesajul transmis luni de consilierul prezidențial Ion Oprișor în deschiderea programului „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, în care se regăsește un pasaj referitor la axa Rusia — Turcia — Iran, a fost „pregătit în contextul unui eveniment care presupunea o abordare mai degrabă analitică a mediului de securitate din zona Mării Negre”, fiind elaborat pentru a fi prezentat reprezentanților mediului academic și specialiștilor cu expertiză în materie din statele riverane Mării Negre.

„Formularea pasajului în cauză, prin lipsa acurateții redactării sale, a lăsat loc unor interpretări care nu corespund modului în care România se raportează la Turcia. Nu există nicio schimbare a poziției oficiale a țării noastre privind relația cu Turcia”, a subliniat Președinția.

- Advertisement -

Administrația Prezidențială menționează că toate aceste mesaje au fost transmise și în cadrul discuțiilor purtate luni dimineața de consilierul prezidențial Ion Oprișor cu ambasadorul Republicii Turcia la București.

„În timpul întrevederii, partea turcă a primit clarificările oferite, ambele părți convenind că relațiile bilaterale dintre Turcia și România continuă, neafectate, în aceiași parametri ca și în prezent”, a subliniat sursa citată.

Potrivit sursei citate, România apreciază în mod deosebit Parteneriatul strategic cu Turcia, care este „construit pe obiective și interese comune, fiind caracterizat printr-o cooperare excelentă pe toate dimensiunile sale, inclusiv în cadrul NATO”.

„Ca state riverane Mării Negre, România și Turcia cooperează pentru stabilitatea și prosperitatea pe termen lung a acestei regiuni și, de aceea, problematica regiunii Mării Negre reprezintă o constantă a dialogului bilateral. Ne dorim ca percepțiile noastre comune asupra dimensiunii strategice a regiunii să fie convergente, în sprijinul stabilității și securității regionale”, a arătat Președinția.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img