Grecia nu a cerut ajutor financiar din partea Rusiei, dar vor exista proiecte economice comune, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe de presă cu premierul grec Alexis Tsipras, aflat în vizită la Moscova, într-un moment critic al negocierilor dintre Atena și partenerii săi europeni cu privire la datoria externă a Greciei, relatează AFP și Reuters, transmite Agerpres.

“Grecia nu ne-a adresat o cerere de ajutor financiar”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a precizat totuși că Rusia ar putea oferi credite pentru proiecte comune mai ample cu Grecia în viitor.

Putin a afirmat că Grecia ar achita orice astfel de împrumut din profiturile obținute din viitoarele astfel de proiecte. El nu a oferit mai multe detalii, dar a precizat că a discutat în amănunt această idee cu Tsipras, potrivit Reuters. El a adăugat că creditorii internaționali ai Atenei ar avea de câștigat de pe urma cooperării dintre Rusia și Grecia.

Președintele rus a mai declarat că Moscova ar fi interesată să participe la oferte de privatizare, în cazul în care Grecia va organiza astfel de licitații, și și-a exprimat speranța că firmele din Rusia nu vor fi dezavantajate în fața altor posibile companii.

Putin a anunțat totodată că Grecia și Rusia au adoptat un plan comun de acțiune pentru 2015 și 2016, potrivit The Guardian. “Am convenit să acordăm mai multă atenție cooperării în privința investițiilor. Până acum, cifrele au fost destul de modeste la acest capitol”, a spus liderul de la Kremlin.

Putin a afirmat de asemenea că Grecia poate deveni un centru de distribuție a energiei.

Vizita lui Tsipras la Moscova are loc cu o zi înainte de data programată pentru plata de către Grecia a sumei de 450 de milioane de euro către FMI, în cadrul programului de asistență convenit.

Alexis Tsipras va rămâne până joi la Moscova, urmând să aibă întrevederi și cu prim-ministrul rus Dmitri Medvedev și cu președintele Dumei de Stat, Serghei Narâșkin.

Pe de altă parte, ministrul rus al dezvoltării economice, Alexei Uliukaiev, a anunțat anterior miercuri că Rusia a elaborat mai multe propuneri care ar putea duce la ridicarea embargoului impus produselor alimentare provenite din Grecia.

Embargoul, introdus anul trecut ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina, a restricționat accesul producătorilor europeni de alimente pe piața din Rusia.

“Vom discuta în detaliu această chestiune mâine (joi) la reuniunea premierului Dmitri Medvedev cu omologul său grec Alexis Tsipras la care voi participa și eu. Am pregătit mai multe propuneri referitoare la embargou și le vom discuta”, a spus Uliukaiev, potrivit AFP.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?