spot_img
4.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeRadicalizarea din serviciile secrete franceze

Radicalizarea din serviciile secrete franceze

-

Premierul Édouard Philippe doreşte o anchetă în cadrul serviciilor de informaţii pentru a fi observate eventuale semne de radicalizare, o măsură încadrată în lupta antiteroristă. Ancheta intervine după ce săptămâna trecută, un angajat radicalizat al Direcţiei de Informaţii din Prefectura de Poliţie din Paris şi-a ucis patru colegi, într-un atac cu cuţit, chiar în sediul central al Poliţiei din capitala Franţei. Atacatorul şi-a pierdut viaţa după ce a fost imobilizat de colegi. Duminică, ministrul de Interne a anunţat că nu îşi prezintă demisia, transmite RFI.

La trei zile după atac, premierul Édouard Philippe vrea să se asigure că niciun alt funcţionar implicat în lupta contra terorismului nu va ocupa un astfel de post dacă prezintă semne de radicalizare.

- Advertisement -

Conştient că «un risc zero nu există» pentru premier prioritatea absolută este depistarea ameninţărilor interne motiv pentru care a încredinţat două misiuni de evaluare. Ïntr-o primă etapă vor fi evaluaţi angajaţii acestei Direcţii de Informaţii din Prefectura de Poliţie Paris, acolo unde s-a produs atacul. De fapt, anchetatorii care fac parte din acest task force sunt desemnaţi din rândul diverselor administraţii abilitate să cunoască informaţii clasificate de tipul «secret de apărare» fiind date situate la cel mai înalt nivel de confidenţialitate.

A doua etapă vizează evaluarea tuturor angajaţilor din serviciile de informaţii implicate în lupta antitero.

- Advertisement -

Dosarul administrativ al angajatului care şi-a omorât colegii nu conţinea niciun element de radicalizare, a precizat duminică ministrul de Interne, Christophe Castaner, anunţând că nu ia în calcul o eventuală demisie aşa cum i-a cerut opoziţa.  În primă fază, imediat după atac, ministrul a precizat că suspectul nu a prezentat niciodată vreun semn de alertă.

Ministrul vorbeşte în schimb despre «disfuncţionalităţi» în cadrul Prefecturii de Poliţie iar aici s-a referit la unii colegi ai atacatorului care deşi au sesizat unele probleme în comportamentul acestuia, nu au raportat.

Procurorul Parchetului Antiterorist a vorbit despre unele semne de radicalizare de care a dat dovadă atacatorul şi despre o premeditare a atacului. Atacatorul, un bărbat de 45 de ani, agent administrativ, s-a convertit la islam în ultimii zece ani şi se afla în contact cu mai multe persoane bănuite că făceau parte din mişcarea islamistă salafistă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img