spot_img
20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
Acasă#regelemihai#Regele Mihai: MISTERUL

#Regele Mihai: MISTERUL

-

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)

Cazul Regelui Mihai devine tot mai straniu, pe măsură ce trece timpul. Pe lîngă faptul că funeraliile fostului suveran îmbracă forme neobișnuite, iar cuvîntul de ordine e secretomania, apar serioase semne de întrebare dintr-o direcție cu totul neașteptată. Mai precis, cu toată anvergura personajului, fost Rege al unei țări europene mijlocii, fost mareșal, șef de stat în timpul celui de al doilea război mondial și înrudit cu mari figuri regale, Mihai l pare să fie ignorat cu desăvîrșire în afara țării.

Concret, deși au trecut cinci zile de la moartea Regelui, nici pînă acum nu au apărut tradiționalele mesaje de condoleanțe din partea caselor regale euroepene, ceea ce sfidează orice normă.
Singura excepție e un mesaj venit din partea Casei Regale a Serbiei, prin Prințul Alexandru, în chiar ziua decesului. ”The Royal Family sent condolences and deepest sympathy to Crown Princess Margarita and the entire Romanian Royal Family” se arată în mesaj.

De atunci, liniște totală.
Conform siteului oficial al Casei Regale române, au transmis pînă acum mesaje de condoleanțe președinții României, Moldovei, cel al UE și cel al Congresului Mondial Evreiesc. Mai știm că au transmis mesaje similare ambasadele SUA, Rusiei, Marii Britanii. În rest, mesaje de la personalități și organisme autohtone, precum FRF, primării, artiști etc.

Marea întrebare: de ce tac Casele Regale europene?

În Europa avem 12 monarhii: Andorra, Belgia, Danemarca, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Marea Britanie și Vatican.

Avem, totodată, nu mai puțin de 36 de Case Regale, între care Mecklenburg, Waldeck și Pyrmont, Hanover, Schaumburg-Lippe, Schwarzburg, Reuss, Hesse, Wettin, Bonaparte, Braganza, Württemberg, Saxe-Coburg și Gotha, Bourbon, Savoy, Hohenzollern, Habsburg-Lorraine, Glücksburg, Orange-Nassau, Orleans etc.

Dintre toate acestea, repetăm, doar una a reacționat, cea a Serbiei.

Curioși, sunăm la secretariatul Familiei Regale și întrebăm dacă și unde sunt plasate, pe siteul oficial, mesaje de condeoleanțe din partea caselor regale europene. Domnișoara de la celălalt capăt al firului, care nu se recomandă, ne spune că mesajele de condoleanțe pot fi transmise de oricine pe o anume secțiune a siteului. Cînd întrebăm dacă tot acolo le găsim și pe cele ale marilor Case Regale, mormăie abia inteligibil că nu, și apoi, grăbită, ”Trebuie să închid!…”

Pentru a nu se crede că există vreo cutumă potrivit căreia asemenea mesaje se dau cu întîrziere, menționăm că, spre exemplu, ultimul mesaj de acest tip al Reginei Marii Britanii, la moartea suveranului din Tonga (insulă din Pacificul de Sud cu 103.000 locuitori), a fost dat a doua zi după deces, iar în cazul președintelui polonez Lech Kaczynski, în aceeași zi.

În Europa, nu a mai murit un fost rege de țară din 1983, cînd s-a stins ultimul suveran al Italiei, Umberto Al ll-lea. Înaintea lui mai murise fostul Eduard al Vlll-lea al Angliei, în 1972 și Regele Petar al Iugoslaviei, în 1970.
Patru foști suverani stinși în ultima jumătate de secol nu e deloc mult, dimpotrivă, ceea ce sporește importanța unui asemenea eveniment.

În seara morții Regelui Mihai, pe pagina de Facebook a Monarhiei belgiene, spre exemplu, era plasată o poză cu Regina, jucînd veselă ping-pong. Nici pînă azi nu apare vreo referire la decesul suveranului român, și nici pe siteul oficial al familiei regale, la fel și pe cel al monarhiei olandeze șamd.

24301288_1973454936251470_5037458741982814513_n

De ce este ignorat Regele Mihai de către rudele și omologii din restul caselor europene?
Li se pare aristocraților din Occident că fostul suveran român e prea mărunt pentru a intra în atenția lor?
Ori, extrem de grav, la nivelul acestora se cunosc anumite lucruri neprincipiale, încă neaccesibile poporului român, care le determină să aibă rețineri?
Ne vom lămuri, probabil, cu prilejul ceremoniei de înmormîntare, în funcție de participarea sau nu a reprezentanților monarhiilor europene, defuncte ori încă în exercițiu. O participare consistentă va însemna că familia Regală are, încă, o cotă ridicată în Europa. O participare doar  a 2-3 case, precum cea a Spaniei și Marii Britanii, ar consfinți dezastrul
Iar dacă vom avea o participare la fel de ”generoasă” ca mesajele, e probabil că, mai devreme sau mai tîrziu, cineva va trebui să ofere niște explicații.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img