Opt guverne europene au semnat o scrisoare în care ridică unele obiecții față de proiectul gazoductului Nord Stream-2, care ar dubla livrările de gaze directe între Rusia și Germania, potrivit unui document consultat de Reuters.

Semnatarii scrisorii, adresată președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susțin că proiectul Nord Stream-2 ar putea avea consecințe geopolitice potențial destabilizatoare.

“Proiectul Nord Stream-2 ridică anumite riscuri la adresa securității energetice în regiunea Europei Centrale și de Est. Acesta ar influența puternic evoluțiile de pe piața gazelor și tranzitul gazelor în regiune, mai ales ruta de tranzit via Ucraina”, se arată în scrisoarea datată 7 martie.

Copia scrisorii consultată de Reuters este semnată de premierii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei, României și de președintele Lituaniei.

Gazoductul Nord Stream-2 a generat dezbaterii aprinse la summitul european din decembrie, după o scrisoare similară trimisă Comisiei Europene. Atunci, președintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat că decizia finală cu privire la legalitatea proiectului va fi luată de Comisia Europeană.

Gazprom livrează deja gaze naturale Germaniei via o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. Anul trecut, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construirea a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?