COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)

Opoziția de dreapta din România și reprezentanții #rezist par să nu înțeleagă un lucru: escaladarea conflictelor, promovarea violenței și a urii, mai ales în mod public, nu fac decît să crească procentele PSD. Cu cît episoade precum cele de azi, din parlament, ori cu Bacalbașa, pe stradă, se vor repeta, conturile electorale ale puterii se vor îngroșa substanțial.

Nicolae Bacalbașa, medic de profesie și parlamentar PSD e protagonistul a două incidente nedorite în doar cîteva ore, aproape trase la indigo. În ambele, alesul iese din clădirea Parlamentului și este filmat, urmărit pas cu pas de protestatari, insultat și chiar agresat la un moment dat, deși e flancat într-unul dintre episoade de cîțiva jandarmi zdraveni, dar cam timizi.
Agresorii, cel puțin aparent, sunt #rezistenți care urlă contra ”ciumei roșii” pesediste.

Răstimp, în Piața Victoriei se adună alți protestatari nervoși care blochează zona.
În parlament, alt show: un grup de peste 10 persoane a reuşit să intre în instituție, în timp ce premierul Viorica Dăncilă îşi susţinea discursul şi să scandeze în faţa plenului. Manevra a fost făcută cu ajutorul parlamentarilor de la USR, care susțin că manifestanții au dreptul să se exprime liber.
”Exprimarea liberă” aduce, însă, a circ în toată regula: protestatarii se așază în fund pe jos, se țin de brațe formînd o falangă de netrecut, țipă isteric, se agită, afișează bannere cu mesaje anti-Dragnea ori PSD.
Toate aceste imagini sunt larg difuzate de toate televiziunile.
În paralel, rețelele sociale se umplu de comentarii agitate de susținere a manifestărilor sus-pomenite, gen ”bine i-au făcut lui Bacalbașa” etc.
Unii membri ai #rezist scriu pe Facebook despre un plan în trei etape de preluare a puterii, ultima fază fiind a violențelor de stradă.

35694773_1994379120574390_4171436898331394048_o

E caniculă și multe spirite sunt încinse, e drept.

Din păcate, ce nu înțeleg politicienii dreptei de la noi, PNL, USR și care or mai fi, e că toate aceste spectacole ale violenței cresc automat procentele PSD în sondaje.
România reală nu e chiar reprezentarea la scară a Pieței Victoriei ori a Facebook.
Românii de rînd detestă mișcările anarhice, scandalurile, manifestațiile de stradă, orice pare să zguduie societatea mai mult decît o fac oricum problemele severe de zi cu zi.

PSD a înțeles primul, de multă vreme, acest adevăr și s-a ferit, în istoria sa, cît a putut de mitinguri, cu excepția perioadelor electorale.
Recentul miting al cămășilor albe a fost excepția care confirmă regula.

În 1990, golaniada nu a făcut decît să alimenteze scorul zdrobitor luat de FSN în alegerile din 20 mai.
Pentru că românii din țară nu înțelegeau de ce se adună seara de seară niște inși exaltați (între care autorul acestor rînduri), urlă și cîntă ”Jos Iliescu!” în loc să stea relaxați în sînul familiei.

Din interiorul Pieței Universității părea că toată țara e o Golaniadă.
De la Periș încolo, lucrurile păreau cu totul altfel.
Și s-au dovedit cu totul altele, 85%.

PNL, USR și TFL nu fac în acest moment decît să provoace temeri electoratului fie și numai aplaudînd, dacă nu generînd de-a binelea, manifestările agresive.
Ar trebui să le dea de gîndit lui Orban, Barna, Goțiu, Ghinea, Turcan & comp atitudinea suspect de pasivă a forțelor de ordine în fața acestor manifestări.
O explicație ar fi aceea că pentru PSD e foarte avantajos să se indigneze românii de violențele #rezist, fie și cu riscul că o înjură, la pachet, pe Carmen Dan ori șefii jandarmeriei și poliției.

În numele acestui avantaj nu e exclus ca PSD chiar să încurajeze, discret asemenea manifestări.
(Nu vreau să insinuez mare lucru, dar cam suspecte plimbările pe jos spre metrou, pe căldura asta, ale medicului parlamentar Nicolae Bacalbașa, fix prin preajma protestatarilor nervoși. Poate fi o întîmplare, poate să nu fie.)
Oricum ar fi, dacă partidele de opoziție și haștagienii ar avea ceva luciditate în cap, ar opri imediat ajutoarele umanitare pentru PSD, adică manifestările care irită marele public și cresc procentele stîngii.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?