spot_img
4.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomieComertRFI: Unde se duce dolarul?

RFI: Unde se duce dolarul?

-

Pieţele financiare se pregătesc de pariuri. Potul pe care se pariază este cursul de schimb dolar-euro. Deja analişti bancari, citaţi de Bloomberg, anunţă o creştere importantă a dolarului faţă de euro. O parte din analişti merg până acolo încât anticipează că sfârşitul anului viitor va găsi moneda europeană la paritate cu cea americană. Dacă s-ar ajunge în acest punct, ar fi pentru prima oară după anul 2002, când dolarul a fost egal cu euro. Să nu uităm că ani la rând americanii au fost acuzaţi că îşi devalorizează moneda pentru a obţine competitivitate în raport cu celelalte economii şi în primul rând cu economiile europene, transmite RFI.

Vremurile s-au schimbat radical. Acum vorbim că peste un an dolarul să se întoarcă la paritate cu euro. Şi pe termen scurt sunt aşteptări ca dolarul să se aprecieze. Sunt analişti care văd un euro la nivelul de 1,05 dolari, iar anul viitor un raport de 95 eurocenţi pentru un dolar.

- Advertisement -

Dar nu toată lumea pariază pe un dolar puternic. Cei care activează pe Wall Street, dimpotrivă, prognozează o întărire a euro. Suntem, aşadar, pe tărâmul speculaţiilor şi evident al speculatorilor.

Dincolo de estimările anului viitor, majoritatea analiştilor sunt de părere că, în decembrie, Rezerva Federală americană va majora dobânda cheie. Momentul a fost amânat de mai multe ori, dar acum decizia pare inevitabilă. Cel puţin dacă privim programul economic al preşedintelui ales al Statelor Unite. Specialiştii cred că programul de stimulare economică, în valoare de 1.000 miliarde dolari, va conduce la o creştere economică substanţială încât să trebuiască să fie ţinută în frâu cu dobânzi mai mari.

- Advertisement -

Este clar că o creştere a dobânzilor operată luna viitoare, în decembrie a.c., va duce la goana după dolari. Este un fenomen care s-a manifestat şi la începutul anului, atunci când Rezerva Federală anunţă, din timp, un plan de creştere a dobânzii.

De altfel, dolarul a început deja să crească, inclusiv în raport cu leul, fapt care anticipează deja decizia băncii centrale americane. Astfel, în România, moneda americană a fost cotată ieri la casele de schimb până la 4,3 lei.

Desigur, pe termen scurt, impactul creşterii dolarului asupra economiei româneşti nu va fi spectaculos. Importurile din afara Uniunii Europene, de electrocasnice sau componenţe de tehnologia informaţiei, inclusiv calculatoare sau telefoane mobile, s-ar putea scumpi exact în momentul aprovizionării pentru Sărbătorile de iarnă. În acelaşi timp, importurile energetice, care nu mai au o pondere importantă în economia românească, se vor scumpi în cazul în care dolarul rămâne la un nivel crescut.

Dacă dolarul va rămâne pe o tendinţă ascendentă în raport cu euro va crea o problemă pe piaţa valutară. Pentru că este previzibil ca investitorii financiari vor retrage o parte din plasamentele în euro din România pentru a le muta în dolari.

În acelaşi timp, preţul ţiţeiului a crescut uşor chiar dacă şi stocurile de petrol au crescut. Cu siguranţă, stocurile se măresc în aşteptarea sezonului rece care va creşte cererea de materii prime energetice. Dar toată lumea aşteaptă cu sufletul la gură întâlnirea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) care va avea loc vineri, la Doha. Rămâne de văzut dacă vor fi validate hotărârile luate în septembrie la Alger, acolo unde s-a decis o scădere a producţiei pentru a echilibra preţul pieţei. Aşadar, alături de Brexit, situaţia economiei chineze sau programul economic din America, dolarul şi ţiţeiul vor fi şi ele în atenţia economiilor lumii.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img