Doi militari în rezervă din timpul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990) au ajuns în faţa judecătorilor chilieni pentru o crimă comisă în 1973 şi a cărei victimă a fost o peruană de orgine română, relatează La Vanguardia, care citează EFE, transmite Mediafax.

Crima s-a petrecut la sfârşitul anului 1973, în oraşul Arica, nordul Chile. Victima, Monica Benaroyo Pencu, a fost dată dispărută de familie la acea dată şi abia peste 35 de ani aceştia au aflat ce se întâmplase cu ea.

În 2008, într-o tabără militară de la periferia oraşului costier Arica, cadavrul Monicăi Benaroyo Pencu a fost găsit decapitat. 

Cadavrul se afla într-o stare bună de conservare, datorită climatului deşertic. Criminologii au reuşit, prin intermediul unui proces de hidratare a rămăşiţelor trupeşti, să obţină amprentele femeii, reuşind astfel să o identifice.

Potrivit anchetei procurorilor, Monica Benaroyo Pencu a fost arestată pe 14 septembrie 1973, la trei zile distanţă după lovitura de stat militară a viitorului dictator chilian Augusto Pinochet. Peste unsprezece zile, femeia avea să fie eliberată din arest, însă nu avea să mai ajungă niciodată acasă.

Monica Benaroyo Pencu a fost torturată în clădirea regimentului Rancagua, din Arica, unde îşi desfăşurau activitatea cei doi militari, Oguetta şi Bravo, conform mărturiilor unor deţinuţi.

În prezent, cei doi se află în închisoare, ispăşind pedepse pentru alte cazuri de încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi uciderea mai multor deţinuţi care refuzaseră să ia parte la represiunile împotriva civililor imediat după instaurarea dictaturii lui Pinochet.  

Monica Benaroyo Pencu s-a născut la Bucureşti în 1925 şi era fiica ambasadorului Iranului în România, care se căsătorise cu o română, subliniază La Vanguardia. În Chile, Pencu, absolventă de filosofie, lucra ca traducătoare pentru compania „Italcable”.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?