spot_img
6.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomieAgriculturaRomânia, singura țară din Europa de Est care a sabotat Declarația de...

România, singura țară din Europa de Est care a sabotat Declarația de la Bratislava pentru finanțarea coeziunii şi agriculturii

-

Premierul slovac, Peter Pellegrini, a afirmat joi că membrii relativ mai sărăci ai UE sunt dispuşi să-şi majoreze contribuţia la bugetul Uniunii post-Brexit pentru a menţine finanţarea coeziunii şi agriculturii la nivelul actual, relatează AFP. „Suntem dispuşi să contribuim mai mult la buget, estimând că UE trebuie să susţină financiar în continuare priorităţile sale cu acelaşi volum (de fonduri) ca în prezent”, a declarat Peter Pellegrini la Bratislava, la finalul unei întâlniri a 15 ţări din UE, membre ale grupului „Prietenii Coeziunii”.

Fondurile pentru agricultură, care, împreună cu fondurile pentru dezvoltare, reprezintă cea mai mare parte a bugetului, ar urma să fie reduse cu 5%.

- Advertisement -

„Dorim bugetul aşa cum este în prezent”, a insistat Peter Pellegrini, adăugând că, „dacă bugetul trebuie redus, cerem mai multă flexibilitate” în alegerea cheltuielilor.

Declaraţia de la Bratislava a fost semnată de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia şi Ungaria, precum şi de membrii din zona euro: Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Slovacia şi Slovenia.

- Advertisement -

România nu a participat. Este singura țară din Est care nu a fost prezentă. 

„Nu sunt de acord cu opinia potrivit căreia pentru o UE mai mică (după Brexit) va fi suficient un buget mai mic”, a declarat premierul slovac, adăugând că este probabil valabil „pentru gestionarea sa, dar nu pentru investiţii în infrastructură şi dezvoltare”.

„Politicile comune de coeziune şi agricolă trebuie să fie simplificate, eficiente şi suficient de flexibile pentru statele membre”, a declarat grupul „Prietenii Coeziunii” într-un comunicat.

În opinia lor, „cele două politici ar trebui să fie finanţate la nivelul CFM (cadrul financiar multianual) 2014-2020”, referindu-se la bugetul Comisiei Europene pentru perioada post-Brexit, 2021-2027.

Pe 2 mai, Bruxellesul a propus o reducere cu 7% a fondurilor de coeziune în bugetul global de 1.279 de miliarde de euro, pentru a compensa pierderea contribuţiei britanice.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img