Guvernul spaniol a anunțat că se va reuni sâmbătă într-o ședință specială  în vederea suspendării totale sau parţiale a autonomiei Cataloniei.

Reacția Madridului vine după ce liderul catalan Carles Puigdemont a amenințat că parlamentul regional ar putea să voteze o declarație oficială de independență dacă Madridul nu acceptă să poarte negocieri, relatează agențiile de presă internaționale.

În replică, Guvernul spaniol anunță că va declanșa sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituției.

Articolul 155 din Constituţia spaniolă, ce datează din 1978, oferă puteri depline guvernului spaniol asupra Cataloniei, inclusiv dreptul de a-i suspenda autonomia. Articolul nu a mai fost activat niciodată până acum, iar unii consideră că prevederile sunt cam vagi.

Activarea articolului permite Guvernului de la Madrid să „ia măsurile necesare pentru protejarea interesului general“, după cum a anunțat premierul spaniol.

Guvernul de la Madrid va fi abilitat „să dea ordine tuturor autorităţilor comunităţilor autonome“.

Acest articol poate fi folosit „dacă o comunitate autonomă nu îndeplineşte obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi sau dacă acţionează în aşa fel încât să submineze grav interesul general al Spaniei“, se mai arată în text. Iar Madridul consideră că prin referendumul ilegal de la 1 octombrie această prevedere a fost încălcată.

Guvernul spaniol precizează că se reunește în ședința specială de sâmbătă pentru a ”aproba măsuri care vor fi trimise în Senat, în vederea apărării interesului general al Spaniei”.

Articolul 155 ar permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, să interzică liderilor separatişti să continue să acţioneze şi să preia controlul asupra instituţiilor locale, inclusiv a poliţiei.

Important de spus, aplicarea articolului 155 nu  se face automat.

Pentru activarea sa, guvernul Rajoy trebuie să se adreseze mai întâi preşedintelui comunităţii autonome, lui Carles Pudgemont.

Dacă această cerere nu reuşeşte, guvernul poate iniţia articolul cu aprobarea majorităţii absolute a Senatului.

Aprobarea nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru Mariano Rajoy: partidul său politic, Partidul Popular (PP), deţine 148 din cele 266 de locuri ale Camerei superioare a Parlamentului Spaniei.

Liderul Partidul Socialist, Pedro Sanchez, anunța  zilele trecute că el ”va susţine răspunsul statului”, care ar putea include suspendarea autonomiei regionale în cazul declarării independenţei. Iată de ce această aprobare nu pare să ridice probleme pentru Rajoy.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?