spot_img
8.1 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeScandalul documentului ANAF cu norma de amenzi: ANCHETĂ INTERNĂ cum a ajuns...

Scandalul documentului ANAF cu norma de amenzi: ANCHETĂ INTERNĂ cum a ajuns în presă

-

Precizăm că președintele ANAF, domnul Bogdan Nicolae Stan, a solicitat Direcției Generale de Integritate demararea unei anchete privind apariția în mass-media a unui document intern, aparținând Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași, care nu a fost aprobat de conducerea institutiei, se arată într-un comunicat al ANAF după ce FLUX 24 și alte mijloace mass media au prezentat un document al ANAF care indica fixarea unei norme de amenzi.

CITIȚI ȘI: EXPLOZIV/ Document al ANAF care demonstrează vânătoarea firmelor: Fiecare echipă de inspectori fiscali are target de amenzi de 6 milioane lei pe an

- Advertisement -

În comunicat, ANAF se contrazice de mai multe ori. Ba spune că nu au fost stabilite tințe, dar mai apoi afirmă că acestea ar fi fost de fapt stabilite.

Reacția a survenit la peste 3 zile de la apariția documentului în presă.

- Advertisement -

La nivelul ANAF nu a fost transmisă nicio circulară referitoare la impunerea unor ținte pentru atragerea de sume suplimentare, de către inspectorii fiscali. Precizăm că în sarcina ANAF au fost stabilite o serie de obiective, atribuții si măsuri, în domeniul îmbunătățirii colectării impozitelor, taxelor, contribuțiilor sociale și a altor sume datorate bugetului general consolidat, se mai arată în comunicat.

Potrivit Programului de Guvernare, în vederea creşterii eficacităţii A.N.A.F. în combaterea evaziunii fiscale, a creşterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat al statului, s-au luat o serie de măsuri în acest sens, printre care amintim, stabilirea unor ţinte şi orientarea acţiunilor de inspecţie fiscală către domeniile cu risc mare de evaziune, în baza analizei de risc efectuate, mai spune apoi ANAF.

Toate direcțiile județene de finanțe din țară au primit, în luna martie, o circulară internă prin care Administrația Națională a Finanțelor Publice (ANAF) îi anunță că fiecare inspector are obligația să aducă venituri suplimentare la buget, venituri care se referă la „sume atrase suplimentar ca obligații principale”, respectiv impozite, taxe și contribuții sociale. Concret, un inspector are target de 6 milioane lei, venituri suplimentare, pe anul 2017. Aceasta înseamnă că fiecare echipă de inspectori fiscali trebuie să aplice amenzi firmelor, în valoare de 6 milioane lei pe an. Se înțelege de la sine, că angajații ANAF vor începe să vâneze firme, PFA, profesori care dau meditații și alte categorii de persoane fizice care au activități mărunte și nu sunt declarate la Finanțe, a fost informația difuzată de FLUX 24 și de mai multe publicații locale.

“Este o imoralitate flagrantă, un abuz prin construcție, ceea ce face statul pentru că e ca și cum judecătorii ar avea target de băgat oameni la închisoare. Este o chestie de inspirație din justiția comunistă a anilor ‘50, când trebuia să existe un număr cât mai mare de oameni care trebuiau băgați în închisori sau la canal, indiferent de ce au făcut sau nu au făcut. Aceasta deschide porțile abuzurilor și reduce posibilitatea inspectorilor respectivi de a se comporta rezonabil și a face distincția între infractorul care o buctează pentru că nu a înțeles cele o mie de pagini din Codul Fiscal și cel care o face pentru că nu vrea să se conformeze. Este o poartă deschisă către abuzuri, este o invitație și o obligație de a se comporta abuziv și în același timp este și o recunoaștere a caracterului arbitrar al legislației fiscale. Dacă o legislație fiscală ar fi clară și lipsită de ambiguități și oamenii s-ar conforma voluntar, o astfel de țintă nu ar putea fi îndeplinită. Niciun om rezonabil nu poate să accepte un astfel de sistem și sunt convins că și oamenii care lucrează în Finanțe nu cred că se simt confortabil cu o astfel de abordare. Și atunci vedem că sistemul numit Stat este prin construcție o entitate violentă și abuzivă, care ajunge să îi transforme pe oamenii care lucrează pentru el într-o măsură mai mică sau mai mare în niște instrumente ale unei represiuni”, este de părere economistul clujean Radu Nechita.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img