spot_img
20.3 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăExterneScandalul politicienilor francezi care își angajează soțiile sau copiii ca asistenți parlamentari

Scandalul politicienilor francezi care își angajează soțiile sau copiii ca asistenți parlamentari

-

Politicienii francezi nu vor mai avea voie să-și angajeze soțiile sau copiii ca asistenți parlamentari, potrivit unor reguli adoptate ca răspuns la un scandal implicându-i pe fostul prim-ministru Francois Fillon și soția sa, relatează joi Reuters.

Legea, una dintre primele ce urmează a fi aprobate după alegerea președintelui Emmanuel Macron în luna mai, se va aplica miniștrilor și membrilor parlamentului, apropiind Franța de țări precum Germania și punând capăt la ceea ce este o amplă afacere de familie.

- Advertisement -

Prevederile esențiale ale legislației au fost votate de membrii Adunării Naționale miercuri noaptea și joi.

Macron, un centrist de 39 de ani, a câștigat cursa prezidențială promițând că va pune capăt practicilor considerate a fi cauza neîncrederii pe scară largă a alegătorilor față de politicieni.

- Advertisement -

Unul dintre principalii săi concurenți în cursa prezidențială a fost Fillon, fost prim-ministru conservator a cărui campanie a fost distrusă de un scandal implicând plăți către soția sa britanică Penelope.

Afacerea a fost expusă de mass-media la sfârșitul lunii ianuarie, determinând o anchetă judiciară, încă în desfășurare, în legătură cu acuzațiile că Fillon i-a plătit soției sale Penelope sute de mii de euro mai mulți ani pentru postul de asistentă, în care aceasta însă nu a lucrat deloc sau aproape deloc.

Doi copii ai cuplului au fost de asemenea plătiți pentru o muncă similară.

Deși a denunțat ceea ce a numit o campanie murdară și a negat că a făcut ceva ilegal, scandalul i-a subminat candidatura pentru alegeri, scoțând de asemenea în lumina reflectoarelor afacerile de familie în cazul a zeci de alți politicieni.

Aproximativ unul din șase membri ai parlamentului are o rudă ce primește un salariu ca asistent. 

Guvernul lui Macron, al cărui debut ca o operațiune anticorupție a fost afectat de o anchetă separată ce a determinat un ministru al justiției să demisioneze, intenționează de asemenea să pună capăt modului liber în care deputații utilizează bugetele substanțiale care le sunt alocate.

În prezent, un membru din Adunarea Națională de 577 de parlamentari primește un buget de 130.000 de euro pe an — peste salariile proprii și fondurile de secretariat. Noul guvern afirmă că modul în care sunt folosiți banii este slab controlat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img