spot_img
30.2 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăDezvaluiriSCANDALUL PROTOCOALELOR: Șeful DIICOT îi trimitea rechizitorii lui Coldea

SCANDALUL PROTOCOALELOR: Șeful DIICOT îi trimitea rechizitorii lui Coldea

-

Inspecţia Judiciară arată în raportul ce vizează controlul de la nivelul parchetelor pe aplicarea protocolului secret din 2009, că DNA a declinat calitatea de unic beneficiar al informaţiilor, SRI fiind instituţia unde se stabileau planurile, iar angajaţii Serviciului veneau la DNA cu denunţători.

Directorul SRI Eduard Hellvig(primul din stanga, jos), Florian Coldea si Codruta Kovesi(C), Procurorul Sef al Romanie, zambesc catre reprezentantii media, joi 3 Martie 2016, la finalul sedintei de evaluare a activitatii desfasurate in anul 2015, de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOT

În cadrul controlului, inspectorii nu au putut stabili incidenţa aprobărilor verbale prevăzute de art. 31 din protocolul dintre PÎCCJ şi SRI, însă din documentele prezentate rezultă existenţa unor consultări anterioare, concomitente sau ulterioare fie încheierii unor planuri comune de acţiune, sau chiar stabilirii unor echipe operative comune.

- Advertisement -

„Exemplificăm: în dosarul 100/P/2013 al DNA Constanţa a fost identificată existenţa unei corespondenţe din care rezulta că, anterior solicitării formulate de parchet pentru constituirea unei echipe mixte, au fost purtate discuţii între reprezentanţii SRI şi procurori”, se arată în documentul citat.

În cadrul unei structuri de parchet verificate, inspectorii au identificat o adresă de la cabinetul procurorului general de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, prin care se solicita, „în mod imperativ şi în interesul celerităţii comunicării şi coordonării, ca înştiinţările efectuate potrivit art.6 din protocol să fie adresate UM 0198 Bucureşti, iar în cauze de interes operativ către primul adjunct al directorului SRI”.

- Advertisement -

Totodată, la DIICOT structura centrală a fost identificată o adresă prin care procurorul şef (la acel moment, Codruţ Olaru, actual membru CSM) a transmis, la data de 6 iulie 2011, în format electronic, rechizitoriul nr. 5/D/P/2006 primului adjunct al directorului SRI (n.r.: Florian Coldea)

„În întreaga corespondenţă purtată cu DNA-SC sau în unele cazuri, de serviciile teritoriale cu SRI privind transmiterea de ordonanţe/încheieri/autorizaţii de interceptare către unităţi militare ale acestui serviciu, a fost desemnată ca beneficiar al informaţiei unitatea militară care punea în aplicare, din punct de vedere tehnic, autorizaţiile de interceptare, iar ca beneficiar secundar, ca o particularitate în cazul DNA, a fost indicată în mod frecvent UM 0127 Bucureşti.

Deşi s-au solicitat SRI în două rânduri, la 18 ianuarie şi 26 februarie 2019, precizări cu privire la competenţele şi atribuţiile acestei ultime unităţi militare, până la data redactării prezentului raport, nu s-a primit niciun răspuns. La 23 aprilie 2019, Comisia Comună Permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar a SRI a transmis că indicativul UM 0127 este atribuit Direcţiei Generale pentru Apărarea Constituţiei”, mai precizează raportul.

Şeful Direcţiei Generale pentru Apărarea Constituţiei a fost, în perioada 2013-2016, Adrian Ciocîrlan, actualul adjunct al directorului SRI.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img