spot_img
12 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăArmataȘeful Colegiului Național de Informații: Cumpărăm armament, dar nu vom mai avea...

Șeful Colegiului Național de Informații: Cumpărăm armament, dar nu vom mai avea oameni

-

Tabloul plecărilor din sistem, după valul de pensionări din ultimele zile, nu este foarte clar. În unele instituții, situația poate să fie dramatică, în altele doar îngrijorătoare. O spune la RFI fostul consilier prezidențial Iulian Fota.

Cadre militare de la vârful SRI, MAI și MApN, printre care şeful Forţelor Terestre, și-au cerut trecerea în rezervă. Impactul acestor pensionări este unul important, declară Iulian Fota. Pentru șeful Colegiului Național de Informații, mesajul militarilor care se grăbesc să se pensioneze este unul singur: “preferă pensia în locul salariului. Oamenii își fac socotelile, viața e grea, imensa majoritate a militarilor sunt oameni de condiție modestă și își dau seama că e mai bună soluția asta. Pensiile, care vor fi calculate în alt fel, e clar că vor fi mai mici”.

- Advertisement -

Impactul asupra sistemului

Impactul este mare, atât cantitativ – prin numărul celor care pleacă –  cât și calitativ,crede Iulian Fota. “Cei care pleacă sunt oameni cu experiență, care se apropiau de împlinirea profesională. Promovarea pe aceste posturi a unor oameni mai tineri ar putea fi o primă soluție, de avarie”, crede fostul consilier prezidențial. “Dar nu e deloc simplu”, adaugă el imediat.

Îngrijorare la NATO?

Întrebat dacă partenerii din Alianța Nord Atlantică sunt îngrijorați de evenimentele recente din România, fostul consilier prezidențial Iulian Fota admite că nu are astfel de informații, dar spune răspicat că el însuși este îngijorat.

- Advertisement -

Trei colonei din Serviciul Român de Informații, cinci contraamirali, opt generali și un chestor și-au cerut trecerea în rezervă marți, 1 august 2017, iar președintele Klaus Iohannis a semnat decretele. Printre cei care se retrag din sistem este și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, Marius Harabagiu, care abia preluase această funcție. La pensie iese și generalul de brigadă Marin Andreiana, șeful Jandarmeriei Române. Deciziile vin la doar o zi după ce s-au pensionat alți nouă generali SRI.

În paralel, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026. Pentru realizarea celor opt Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naţionale de apărare.

“Este foarte bine că se iau aceste decizii de a cumpăra armament, de a dota în sfârșit Armata Română cu ce îi trebuie”, comentează fostul consilier prezidențial Iulian Fota, “dar pe de altă parte, s-ar putea să fim în situația în care să avem armament și să nu mai avem oameni. Or, până acum era invers. Forța sistemului de securitate a fost întotdeauna în oameni. Se vor găsi niște soluții pe termen scurt, anticipează Fota. În timp situația se va remedia. Până atunci, însă, va urma ”o perioadă în care din cauza acestor plecări, din cauza pierderii de competențe, e posibil să avem anumite disfuncționalități” conchide șeful Colegiului Național de Informații Iulian Fota, fost consilier prezidențial.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img