Seful juntei militare din Thailanda, generalul Prayut Chan-o-Cha, este aşteptat luni 25 iunie la Paris, după ce la sfîrşitul săptămînii trecute s-a aflat la Londra. Prin acest turneu şeful suprem din Thailanda încearcă să-şi amelioreze imaginea şi să apară „ca un politician respectabil”, scrie Agenţia France Presse conform RFI.

Europenii l-au ţinut multă vreme pe generalul Prayut pe lista persoanelor „non grata”, mai ales că acesta a promis de mai multe ori organizarea de alegeri libere, fără să se ţină de cuvînt. Dar anul trecut el a beneficiat de o mînă occidentală întinsă, cea a preşedintelui american Donald Trump, care l-a invitat la Casa Albă.

Europenii mai au însă ceva să-i reproşeze generalului, şi anume faptul că Thailanda aplică pedeapsa cu moartea. Chiar în ajunul plecării generalului spre Europa, în Thailanda a fost executat un condamnat la moarte, o premieră din 2009 încoace. Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului critică aceste execuţii efectuate uneori în secret.

Agenţia France Presse precizează în context că în prezent pedeapsa cu moartea a fost abolită în 106 ţări, în timp ce alte 142 sunt pe cale de a renunţa practic la pedeapsa supremă, în sensul că o comută la închisoare pe viaţă. În Thailanda există un mare număr de deţinuţi, pe fondul unei legislaţii extrem de represive împotriva traficului de droguri. Chiar şi micii traficanţi, mulţi dintre ei fiind femei, sunt condamnaţi la mulţi ani de închisoare, arată France Presse.

Junta militară mai este criticată pentru numeroase încălcări ale drepturilor omului, pentru persecuţiile la care sunt supuşi opozanţii, mulţi dintre ei constrînşi la exil, şi pentru pedepsele grele aplicate în caz de aşa-zise „defăimări” ale casei regale.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?