spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeSONDAJ ȘOC ÎN BASARABIA/ DEUTSCHE WELLE: Partidele de la guvernare și-au pierdut...

SONDAJ ȘOC ÎN BASARABIA/ DEUTSCHE WELLE: Partidele de la guvernare și-au pierdut jumătate din alegători în 4 luni/ Moldovenii vor în Uniunea Vamală a lui Putin

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE VITALIE CĂLUGĂREANU:

Puterea a pierdut sprijinul popular și a subminat vectorul european. Partidele care dețin puterea în Republica Moldova (Partidul Liberal-Democrat și Partidul Democrat) au pierdut câte jumătate din susținători în ultimele 4 luni, iar Partidul Liberal, trimis în opoziție de PLDM și PD, și-a dublat, practic, numărul de susținători. Așa arată datele sondajului Barometrul Opiniei Publice făcut public joi la Chișinău.

- Advertisement -

După alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Partidul Liberal-Democrat și Partidul Democrat au preferat o alianță minoritară susținută de comuniști decât o coaliție pro-europeană sigură cu Partidul Liberal. Astfel, potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativul Republicii Moldova ar accede 7 formațiuni politice (pragul electoral este de 6%):

Partidul Socialiștilor – 23%,

- Advertisement -

Partidul Comuniștilor – 16%,

Partidul Liberal – 16%,

Partidul Liberal-Democrat – 10%.

Partidul Nostru (al cărui lider este pro-rusul Renato Usatîi) – 9,4%,

Partidul Popular European (partid încă neînregistrat al cărui lider este ex-premierul Iurie Leancă) – 8,9%,

Partidul Democrat – 8,2%.

Alegeri anticipate?

„Această guvernare este într-o mare cumpănă. Ideea de a forma un guvern minoritar a fost absolut nefericită şi valul de probleme îneacă această guvernare, care este abia la început de cale, de aceea probabilitatea alegerilor anticipate este foarte mare. Aceste partide, care s-au numit pro-europene, cred că nu mai au dreptul să insiste că promovează vectorul european, după ceea ce au demonstrat”, susţine analistul politic Igor Boţan.

Eșuarea partidelor pretins pro-europene aflate la guvernare are loc concomitent cu pierderea încrederii moldovenilor în Uniunea Europeană. Dacă până acum proporția era de 51% în favoarea UE și 49% în favoarea Uniunii Vamale patronate de Rusia, sondajul actual arată o scădere bruscă a numărului celor care, în eventualitatea unui referendum, ar vota pentru aderarea țării la UE – 39% din populație ar susține aderarea la UE, iar 58% ar pleda pentru Uniunea Vamală. 60% dintre moldoveni au încredere în Vladimir Putin și doar 44% în Angela Merkel și 31% în Barack Obama.

Dintre liderii politici locali, de cea mai multă încredere se bucură ex-premierul pro-european Iurie Leancă (fondatorul Partidului Popular European din Moldova). La polul opus se află fostul său șef de partid, liderul PLDM, Vlad Filat. Iurie Leancă este urmat în topul încrederii de trei politicieni pro-ruși: liderul socialiștilor Igor Dodon, liderul comunist Vladimir Voronin și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

85% se consideră săraci

55% dintre persoanele chestionate au spus că nu au încredere în Guvernul minoritar format de PLDM și PD și doar 11% cred în eficiența acestuia. 62% din participanții la sondaj cred că situația economică din Republica Moldova este mai proastă decât acum un an, iar 80% nu sunt mulțumiți de nivelul actual de trai. Dacă în sondajele precedente săracii din Moldova alcătuiau 70-75%, acum 85% se consideră săraci. Doar 5% din cetăţeni sunt mulţumiţi de situaţia economică actuală. Cel mai mult, moldovenii se tem de creșterea prețurilor – 60%. 50% se tem de sărăcie, 45% – își fac griji de viitorul copiilor, 40% – se tem de şomaj și 35% – se tem de corupţie.

Întrebați cine s-ar face vinovat de criza din sistemul bancar (scurgerea a 1 miliard de dolari spre Rusia), 43% dintre respondenți au răspuns că vinovat ar fi Vlad Filat. Alte 36% consideră că responsabil ar fi finanțatorul PDM, Vlad Plahotniuc. Anterior, Vlad Filat a dezmințit că ar avea vreo implicare în dispariția miliardului de dolari și i-a amenințat cu judecata pe cei care îl vor acuza de furtul banilor.

De cea mai mare încredere continuă să se bucure Biserica – 80%. Urmează mass media – cu 40,5%, autoritățile locale – 39%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 104 persoane în 85 de localități din țară, în perioada 28 martie – 7 aprilie 2015.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img