spot_img
10 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăExterneSondaje ȘOC în Austria înaintea prezidențialelor de duminică

Sondaje ȘOC în Austria înaintea prezidențialelor de duminică

-

Austria organizează duminică primul tur al alegerilor prezidențiale, în urma căruia candidații partidelor marii coaliții aflate la guvernare din 2008, social-democrat și conservator, riscă să nu pătrundă în runda decisivă, sondajele plasându-i în frunte pe reprezentantul Verzilor și pe cel al extremiștilor de dreapta, notează vineri AFP, transmite Agerpres.

Circa 6,4 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați să-l aleagă pe succesorul actualului președinte, social-democratul Heinz Fischer, care își va încheia cel de-al doilea mandat de șase ani.

- Advertisement -

Fostul lider al Verzilor austrieci, Alexander Van der Bellen, este creditat cu aproximativ 26% din intențiile de vot, devansându-l pe candidatul FPOe (extrema dreaptă), Norbert Hofer (24%), cei doi având cele mai mari șanse de a accede în turul al doilea, prevăzut pentru 22 mai.

Pentru prima dată în perioada post-belică, cele două mari partide tradiționale, SPOe (social-democrat) și OeVP (conservator), ar putea ieși din cursa pentru funcția de șef al statului.

- Advertisement -

Candidatul social-democraților, Rudolf Hundstorfer (64 de ani), fost ministru și ex-lider al puternicei organizații a salariaților AK, este creditat cu 15% din intențiile de vot, în urma sa aflându-se creștin-democratul Andreas Khol (74 de ani), mult timp președinte al parlamentului, plafonat la 11%.

„Ca și în alte țări din Europa, asistăm la o erodare a partidelor tradiționale, care nu au reușit să se reînnoiască de 10 ani și să atragă noi alegători”, a comentat politologul Peter Hajek pentru AFP.

Potrivit analiștilor, erodarea puterii este accentuată de faptul că social-democrații și conservatorii guvernează împreună de opt ani, ceea ce face din Verzi și FPOe singurele forțe de opoziție, dar și de criza migranților și de creșterea șomajului, ambele favorizând FPOe, care a depășit pragul de 30% în mai multe alegeri locale anul trecut.

„În mod obișnuit, alegerile prezidențiale se axau pe personalitatea candidaților. Însă în acest an vor juca un rol și teme precum refugiații sau șomajul”, a explicat Karin Cvrtila, de la institutul OGM.

Scrutinul de duminică este o premieră și prin numărul record de candidați, șase în total. Printre aceștia se află independenta Irmgard Griss, fostă președinte al Curții Supreme, considerată un outsider cu șanse, în condițiile în care sondajele îi acordă peste 20% din intențiile de vot.

Alexander Van der Bellen, independentul susținut de Verzi, este primul candidat prezentat de ecologiști după 1992. În vârstă de 72 de ani, fost profesor universitar de orientare centristă, el este văzut drept un candidat ce poate aduna voturi dintr-un larg spectru politic.

La extrema dreaptă, vicepreședintele parlamentului, Norbert Hofer (45 de ani), se prezintă drept exponentul aripii liberale a FPOe, departe de derapajele care au marcat în 2010 campania colegei sale de partid, Barbara Rosenkranz.

Oferta electorală este completată de un om de afaceri independent, Richard Lugner, creditat de sondaje cu doar 3%.

O eliminare a candidaților celor două mari partide ar constitui un vot de blam major pentru cancelarul Werner Faymann (SPOe) și vicecancelarul Reinhold Mitterlehner (OeVP), ale căror mandate expiră în 2018.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img