Transnistria, avanpostul rusesc din Balcani, exportă de două ori mai multe mărfuri în România decât în Rusia. Pe deasupra, România este de departe cel mai mare partener comercial pe care îl are Transnistria în Uniunea Europeană. Dar relaţiile sunt într-un singur sens. Ei vând și România cumpără, nu şi invers, transmite Digi 24.

România este una din piețele principale pe care sunt vândute mărfurile din Transnistria. Pe baza datelor statistice de la Tiraspol, Adevărul notează că în România ajung de două ori mai multe mărfuri transnistrene decât în Rusia – țara care i-a alimentat ani la rând atât economia, cât și proiectul politic separatist.

15% din tot ce vinde regiunea peste granițe este cumpărat de români, în vreme ce în Federația Rusă ajunge doar 8% din total. În România se vând de asemenea de aproape trei ori mai multe mărfuri transnistrene decât în Ucraina, care are o felie de doar 6% din exporturi.

România e a doua cea mai mare piaţă de export pe care o are Transnistria. Prima este Republica Moldova, care oficial înglobează Transnistria, dar nu şi în ochii Tiraspolului. Pe malul drept al Nistrului, aceștia plasează jumătate din totalul exporturilor. Marfa principală pe care o vinde Transnistria străinilor este energia. Regiunea separatistă găzduiește centrala termoelectrică Cuciurgani, cea mai mare din toată Republica Moldova.

Din Uniunea Europeană, România se distanţează clar de celelalte ţări că importator de bunuri şi servicii transnistrene. În top 3 sunt și italienii și germanii, care totuși cumpără de două ori, respectiv de trei ori mai puţine mărfuri transnistrene decât românii.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?