spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeTudose, doctorandul lui Coldea și Maior, se ferește ca dracu de demiterea...

Tudose, doctorandul lui Coldea și Maior, se ferește ca dracu de demiterea lui Kovesi: Nu vreau să știu

-

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat vineri că nu a dorit să ştie nimic despre evaluarea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, deoarece nu a dorit să influenţeze politic „o decizie care chiar n-ar trebui să fie politizată”.

Întrebat la România TV dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a prezentat aspecte din evaluarea pe care a făcut-o cu privire la activitatea şefei DNA şi dacă i-a spus ce decizie ar urma să ia, premierul Tudose a răspuns: „Nu, chiar nu. A vrut să înceapă să-mi spună şi am refuzat eu. Pe principiul ce nu ştii, e mai bine câteodată (…) Chiar este problema lui, nu e o problemă de Guvern. În momentul în care şi eu ştiu şi spun: ‘Da, e bine, e rău’, deja încep să influenţez politic o decizie care chiar n-ar trebui să fie politizată”.

- Advertisement -

Totodată, şeful Executivului a spus că fiecare ministru trebuie să îşi asume deciziile luate.

„Asta e cheia succesului, adică altfel de ce avem ditamai Cabinetul? Să îşi asume fiecare ministru decizia pe care o ia, prim-ministrul trebuie să coordoneze. Aici nu e o chestie de coordonat, de pus de acord (…) este efectiv răspunderea domniei sale”, a mai afirmat Tudose.

- Advertisement -

În ciuda prevederilor legale, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” nu a transmis nici până astăzi documente necesare Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNTADCU) pentru a lua o decizie în privinţa tezei de doctorat a premierului Mihai Tudose. Academia, care este subordonată Serviciului Român de Informaţii (SRI), trebuia să transmită aceste documente cel mai târziu la începutul lunii august, scrie Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI).

În 2015, CRJI a dezvăluit că în teză există zeci de pagini plagiate, iar în iulie 2017, pe baza acestui material, publicaţia România Liberă a sesizat CNATDCU.

Teza de doctorat cu titlul „Protecţia infrastructurii critice – element strategic dinamic în sectorul de securitate” a fost susţinută de Mihai Tudose în 2010. Conducător ştiinţific al tezei a fost profesorul universitar Constantin Onişor. Într-un material publicat în august 2015, CRJI a făcut public faptul că aproximativ o treime din lucrare era plagiată. Fapt inedit, Radu Andriciuc, autorul unei lucrări din care erau preluate, fără sursă, zeci de pagini a declarat că „Domnul Tudose m-a contactat şi i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. Era 2008 şi aveam nişte probleme financiare, vă aduceţi aminte ce au păţit bugetarii (scăderea veniturilor cu 25%, din cauza crizei, a avut loc însă în 2010 n.r.), plus că fiul meu dădea Bacalaureatul. A fost vorba de câteva mii de euro”.

Titlul obţinut în 2010 i-a permis lui Tudose să devină asistent universitar şi, ulterior, lector universitar la Academia Naţională de Informaţii. Cu toate acestea, atât Academia, cât şi Tudose au susţinut că ultimul nu a predat niciodată.

Lucrarea de doctorat a fost publicată la RAO International Publishing Company. La începutul şi la sfârşitul volumului au semnat cuvinte laudative fostrul adjunct al şefului SRI, Florian Coldea, respectiv şeful din acea vreme al instituţiei, George Maior.

CITAT DIN LAUDATIO:

“Lucrarea “Infrastructura critică- model şi strategie managerială” aduce o certă contribuţie atât în plan conceptual cât şi în abordarea managerială a riscurilor din domeniu, la eforturile de realizare a unui mecanism eficient şi flexibil de protecţie a infrastructurilor critice, în concordanţă cu riscurile la adresa acestora indentificate la nivel naţional. Analiza riguroasă a conexiunilor dintre componenta de securitate şi sistemele de infrastructuri, evaluarea detaliată a problematicii- plecând de la definirea conceptelor, studiul infrastructurii critice militare, evidenţierea ameninţărilor la care sunt expuse acestea- dar, mai ales, formularea unor opţiuni strategice şi a unor sugestii valabile de operaţionalizare a unui sistem coerent de protecţie sunt doar câteva dintre argumentele care determină originalitatea şi noutatea abordării”

Gl.bg. Coldea Florian

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img