Moartea lui John Boreland, fost lider al Asociaţiei de Apărare Ulster, o grupare paramilitară din Irlanda de Nord, ar putea declanşa creşterea tensiunilor pe teritoriul aflat sub control britanic, informează presa locală, citată de site-ul agenţiei Reuters.

Boreland a fost împuşcat mortal în capitala Belfast. Crima de sâmbătă a fost condamnată de politicenii de ambele părţi, unii exprimându-şi îngrijorarea în privinţa procesului de pace în cadrul contextului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, mai ales dacă acest fapt va duce la consolidarea frontierei dintre Irlanda de Nord şi Noua Republică Irlandeză.

Acordul de pace din 1998 a încheiat trei decenii de conflicte sângeroase între naţionaliştii irlandenzi catolici, ce doreau unirea cu Irlanda, şi sindicaliştii protestanţi, ce doreau să facă parte în continuare din Regatul Marii Britanii.

Un raport făcut anul trecut în urma uciderii unui militant naţionalist irlandez confirma prezenţa grupărilor paramilitare dar şi faptul că acestea nu plănuiau atacuri. Membrii acestora erau angajaţi în alte activităţi criminale, trafic de droguri şi şantaj, comerţ ilegal cu combustibil, toţi membrii conducători respectaseră însă Acordul de pace, dar aveau un control limitat asupra membrilor care erau implicaţi în violenţe, crime şi care acţionau complet autonom.

John Boreland fusese rănit în urmă cu doi ani în cadrul unei alte tentative criminale asupra sa. Boreland a fost membru al Asociaţiei de Apărare Ulster, a căror predare a armelor din 2010 în faţa monitorilor independenţi a dus la dezarmarea principalelor grupări militare din Irlanda de Nord.

 

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?