spot_img
15 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeUE, mișcare împotriva industriei militare americane

UE, mișcare împotriva industriei militare americane

-

Uniunea Europeană intenţionează eficientizarea şi uniformizarea structurilor din industria militară, astfel încât statele membre UE să fie mai puţin dependente de Statele Unite în materie de apărare, anunţă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker a amintit vineri că, înainte de victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial american, Statele Unite le-au cerut ţărilor NATO din Europa să suplimenteze bugetele în materie de apărare.

- Advertisement -

În cadrul unui eveniment de celebrare a semnării Tratatului Maastricht, Juncker a subliniat că cea mai bună modalitate de consolidare a apărării va fi uniformizarea structurilor naţionale din industria militară. „Avem în Europa 174 de tipuri de armament când un model unic de elicopter militar european şi un singur tip de tanc ar fi suficiente”, a declarat Juncker, citat de site-ul agenţiei The Associated Press.

Apărarea europeană va fi unul dintre subiectele principale la summitul UE programat săptămâna viitoare.

- Advertisement -

Juncker a subliniat că ţările europene trebuie să aloce mai eficient fondurile pentru apărare. „Ţările europene cheltuiesc doar 40% în comparaţie cu SUA în materie de apărare, dar avem doar 15% din eficienţa americană”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, explicând că problemele sunt generate de fragmentarea bugetară şi a industriei militare.

La rândul său, fostul preşedinte al Consiliului European Herman Van Rompuy, prezent la ceremonie, a cerut ca UE să consolideze apărarea: „UE nu poate deveni un interlocutor real la nivel regional şi global fără o dimensiune militară relevantă”.

Uniunea Europeană a lansat recent cel mai mare proiect de cercetare pentru consolidarea apărării din ultimii zece ani, în contextul deciziei Marii Britanii de ieşire din spaţiul comunitar şi al riscurilor ca Administraţia Donald Trump să nu mai respecte angajamentele de securitate. În scopul relansării cooperării în materie de apărare, Comisia Europeană a propus crearea unui fond de cinci miliarde de euro şi anularea reglementărilor care opreau investiţiile pentru apărare din bugetul comun al UE. „Nu este vorba de o armată a Uniunii Europene, nici de suplimentarea bugetului militar în detrimentul securităţii sociale. Dar ameninţările s-au multiplicat şi trebuie să acţionăm”, a declarat Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Principala propunere se referă la crearea unui fond de investiţii pentru apărare, la care vor contribui ţările europene, pentru finanţarea unor programe de proiectare şi construire a elicopterelor şi dronelor militare. Fondul, care ar putea fi susţinut de Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), ar urma să mobilizeze iniţial cinci miliarde de euro anual, a spus Katainen.

În mod separat, Comisia Europeană, care administrează anual un buget de 150 de miliarde de euro, va începe să aloce fonduri pentru cercetarea militară. Ţinta este de 500 de milioane de euro anual începând din anul 2021. Un plan-pilot de 90 de milioane de euro se va desfăşura începând din 2017. „Nu va fi uşor, dar trebuie să oferim mai multe fonduri în comun”, a explicat acum o săptămână Elzbieta Bienkowska, comisarul UE pentru Industrie.

Miniştrii de Externe ai statelor europene au pledat, în contextul victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru consolidarea sistemului UE de apărare, în timp ce Federica Mogherini, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, a catalogat Uniunea Europeană drept o „superputere”. Pe fondul semnelor de întrebare referitoare la ideile de politică externă ale lui Donald Trump, miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE au stabilit, la jumătatea lunii noiembrie, să consolideze rolul Europei pe plan mondial, în aşteptarea clarificării relaţiei transatlantice.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img