spot_img
21.4 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeUnde e Comoara lui Gaddafi: Între 100 și 400 de miliarde de...

Unde e Comoara lui Gaddafi: Între 100 și 400 de miliarde de dolari

-

COMENTARIU RADIO FRANCE INTERNATIONALE DE VASILE DAMIAN:

Au trecut 5 ani de la moartea fostului dictator libian Muamar Gaddafi. Zone de umbră înconjoară încă şi astăzi căderea liderul de la Tripoli. Ce provoacă însă cele mai mari fantasme este presupusa « comoară » a lui Gaddafi. Unii vorbesc de sute de miliarde de dolari… Ce se ştie exact?

- Advertisement -

Ca în orice poveste cu comori, averea lui Muammar Gaddafi e înconjurată de mister. In primul rând, nimeni nu ştie exact câţi bani avea ex-dictatorul libian puşi deoparte. Evaluările cele mai serioase avansate de experţi acoperă o paletă foarte largă, de la 100 la 400 de miliarde de dolari. Oricât de colosale ar părea aceste sume, trebuie ştiu că în Jamahiria libiană – cum se chema atunci Libia oficial – toate conturile statale erau controlate de ghidul suprem şi de anturajul său. O contabilitate complet opacă şi o mare parte din fonduri vărsate în lichid face că suma totală să fie greu de măsurat. O certitudine : în 42 de ani de putere, clanul Gaddafi a acumulat o avere impresionantă, în primul rând de pe urma petrolului. Fostul ministru al sectorului ar fi putut poate da detalii despre asta. Din păcate respectivul a murit în Dunăre la Viena în 2012.

Majid Bouden, avocat şi specialist al Libiei, le-a spus colegilor noştri francezi de la RFI« pentru a găsi banii libieni, trebuie mers pe urmele fondurilor de investiţii ». Sub regimul Gaddafi, toţi bani de pe petrol erau reinvestiţi via fondurile suverane. Principalul din ţară era condus de un anume Bachir Saleh. La căderea regimului, fuge în Tunisia şi apoi în Franţa. Dat în urmărire de Interpol, omul se refugiază în Africa de sud unde s-ar mai afla şi azi. De unde întrebarea : « Oare Africa de sud să fie maşina de spălat bani murdari libieni ? ». ANC-ul la putere de două decenii în Africa de sud, nu şi-a ascuns niciodată proximitatea cu Libia lui Gaddafi care a ajutat-o pe vremuri în combaterea apartheidului. Tot în Africa de sud s-a dus şi Erik Goaied, un om de afaceri tunisiano-suedez plecat pe urmele fondurilor de investiţii libiene de mai mulţi ani de zile. Acesta spune că miliardele în lichid ale lui Gaddafi ar fi în băncile sud-africane, lucru evident dezminţit de autorităţile de la Pretoria.

- Advertisement -

Pe lângă bani peşin, oamenii lui Gaddafi avea însă şi aur pus deoparte iar aceste rezerve ar fi ascunse, îngropate în deşertul libian, spunea în 2012 fostul şef al serviciilor de informaţii de la Tripoli citat de RFI. In fine, din informaţiile WikiLeaks reiese că interesele libiene în 2006 – anul documentelor publicate de site-ul de informaţii – acopereau o paletă foarte largă : petrol dar şi gaze, telecomunicaţii, turism şi mass-media. Fără a uita numeroasele proprietăţi imobiliare răspândite pe tot globul.

Spre deosebire de comorile de pe vremuri, cea a lui Gaddafi nu e deci într-un singur loc, e diseminată peste tot. Scandalul recent « Panama papers » a demonstrat că există peste o sută de societăţi legate de un apropiat al lui Gaddafi care au fost protejate de societăţi-ecran graţie cabinetului panamez Mossack Fonseca.

O parte din fondurile libiene ar fi îngheţate în bănci americane, europene şi mai ales elveţiene. Instituţii reticente în a debloca banii câtă vreme lucrurile nu se stabilizează în Libia. « Locuitorii din această ţară, primii care ar avea nevoie de aceste fonduri, vor trebui deci să mai aştepte ceva vreme până să vadă culoarea acestor bani » conchide jurnalistul de la RFI.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img