spot_img
10 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEconomieAgriculturaUngaria se opune reducerii subvențiilor UE pentru agricultură: România tace

Ungaria se opune reducerii subvențiilor UE pentru agricultură: România tace

-

Ungaria se opune reducerii subvenţiilor UE pentru agricultură şi respinge ideea compensării acesteia prin majorarea subvențiilor acordare de fiecare stat membru, în parte, acestui sector, a afirmat ministrul ungar al Agriculturii, Sándor Fazekas miercuri în cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune M1.

Din cauza Brexit-ului, ministrul nu crede că UE va extinde cadrul de acordare a subvenţiilor pentru agricultură, dar a semnalat că Ungaria este pregătită să majoreze chiar şi cu 20 la sută contribuţia sa la bugetul Uniunii, doar ca subvenţiile pentru agricultură să nu scadă ca urmare a ieşirii Marii Britanii din UE.

- Advertisement -

Sándor Fazekas crede că sistemul de cofinanţare, a cărui nivel ar putea fi păstrat cu sprijin din partea statelor membre, nu din bugetul UE, avantajează fermierii bogaţi ai statelor mai dezvoltate, deci contravine intereselor Ungariei.

Ministrul a adăugat că până în mai UE va stabili noile politice agrare, motiv pentru care lunile următoare sunt cruciale.

- Advertisement -

Acesta a amintit că excesul de sarcini administrative sau reducerea subvenţiilor nu avantajează producătorii. Din acest motiv, în cadrul discuţiilor, Ungaria va urmări simplificarea procedurilor de acordare a acestor ajutoare şi va lupta pentru ca fermierii din Ungaria să nu primească mai puţini bani, astfel că producţia alimentelor de bună calitate, lipstite de organisme modificate genetic să nu fie pusă în pericol.

Ministrul a mai afirmat că o dată cu reducerea subvenţiilor preţul, dar şi calitatea produselor agricole poate scădea, ceea ce nu contravine doar intereselor fermierilor, ci vine şi în detrimentul consumatorilor. Fazekas a declarat la matinalul postului Radio Kossuth că statele membre ale Grupului de la Vişegrad s-au pus de acord cu privire la cele mai importante aspecte ale politicii agrare a UE. Acordul este cu atât mai important cu cât în regiune milioane de fermieri şi, indirect, 60 de milioane de oameni sunt afectaţi de modul în care sunt acorde subvenţiile UE.

România nu a luat încă nici o poziție oficială.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img