spot_img
10 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăBasarabiaVIDEO/ A 27-a aniversare de la proclamarea „independenței” Transnistriei: Viitorul este alături...

VIDEO/ A 27-a aniversare de la proclamarea „independenței” Transnistriei: Viitorul este alături de Măreața Rusie

-

La Tiraspol a avut loc aniversarea a ceea ce separatiștii transnistreni numesc a 27-a aniversare de la proclamarea „independenței” Transnistriei.

Au avut loc o paradă militară, concerte și focuri de artificii.În cadrul parăzii, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că „fundamentul securității și independenței Transnistriei sunt forțele armate” și că „armata transnistreană bine instruită și pregătită de luptă este factorul care ține la distanță multe capete fierbinți din țările învecinate”, transmite Radio Europa Liberă.

- Advertisement -

Krasnoselsk a mai spus că este recunoscător Federaţiei Ruse pentru ajutor și susținere și a mulțumit „soldatului rus” pentru faptul că a oprit ceea ce liderul separatist a numit „agresiunea militară de proporții a Republicii Moldova împotriva Transnistriei”, și pentru de mai mult de 25 de ani „menține dezinteresat pacea pe acest pământ”.

Liderul de la Tiraspol a mai subliniat că nu există alternative la crearea unei Transnistrii independente, cu alipirea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

- Advertisement -

Vorbind presei după eveniment, Krasnoselski a deplâns faptul că autoritățile de la Chişinău au interzis accesul mai multor invitați care veneau la Tiraspol pentru a ărbătorească secesiunea regiunii transnistrene.

Săptămâna trecută autoritățile Republicii Moldova au refuzat accesul prin aeroportul internațional Chişinău al unor activiști și jurnaliști din Rusia, Osetia de Sud și Abhazia.

Krasnoselski a spus că acest gest denotă „slăbiciunea și frica Republicii Moldova față de Transnistria”.

„Moldova demonstrează slăbiciune în fața Transnistriei folosind în relațiile bilaterale nu argumente, ci pârghii extreme precum izolarea. Noi vedem în asta slăbiciune. Ei se tem de noi – de poporul transnistrean. Și nu pentru că suntem înarmați și puternici. Nu. Se tem de spiritul nostru, de verticalitatea noastră. Noi suntem pașnici și nu am atacat ne nimeni niciodată, dar vom fi întotdeauna capabili să ne apărăm”, a spus Krasnoselski.

Cu o zi mai devreme, în cadrul unui concert festiv, liderul separatist transnistrean a declarat că teritoriul transnistrean nu are nicio legătură istorică cu Moldova, iar Chişinăul a renunțat de bună voie la Transnistria atunci când a declarat ca fiind ilegală crearea republicii sovietice socialiste moldovenești (RSSM).

Krasnoselski a declarat că Transnistria are dreptul la independență, operând cu argumente istorice și juridice. Acesta a afirmat chiar că aceste argumente ar da câștig de cauză Transnistriei în orice instanță internațională dacă aceasta ar fi una imparțială.

În interpretarea istorică a liderului de la Tiraspol, statalitatea moldovenească nu s-a extins niciodată mai departe de malul drept al Nistrului. „Teritoriile Transnistriei și Moldovei intrau în componența unor entități administrative diferite în cadrul Imperiului Rus. După 1917, când imperiul s-a prăbușit, Transnistria a continua să existe separat de Basarabia care, în interpretarea lui Krasnoselski, „a fost ocupată de România”. Pe malul stând al Nistrului, a continuat Krasnoselski, în 1924 a fost creată republica sovietică socialistă autonomă moldovenească, în baza căreia în 1940 a fost creată RSSM, împreună cu teritoriul Basarabiei recucerit de la România. Doar din acest moment și până în 1990 teritoriile Transnistriei și ale Basarabiei au fost juridic împreună”, a spus liderul de la Tiraspol.

„Dar în 1990 Chişinăul a declarat ca fiind ilegală crearea RSSM. Astfel, continuă Krasnoselski, situația a revenit din punct de vedere juridic la anul 1940, iar teritoriul republicii autonome, adică Transnistria, au fost excluse din componența Moldovei. Prin această decizie Parlamentul de la Chişinău de facto a renunțat la Transnistria. A renunțat juridic!”, a subliniat liderul administrației separatiste.

„În opinia unor juriști internaționali, dacă ar fi să adunăm toate aceste fapte, atunci noi am putea apăra independența noastră în orice instanță internațională, evident dacă aceasta va fi una independentă”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la proclamarea independenței nerecunoscutei republici moldovenești nistrene.

După cum transmite agenția oficială de la Tiraspol, Novostipmr, în mesajul său Dmitri Rogozin scrie că astăzi Transnistria continuă să-și intensifice legăturile cu Federația Rusă, multe dintre problemele din regiune fiind rezolvate datorită sprijinului multilateral rusesc.

Totodată, Dmitri Rogozin a avertizat că, citez, „Federația Rusă în calitate de țară-garant nu va admite repetarea aventurilor militaro-politice pe malurile Nistrului, indiferent de unde acestea ar proveni”. „Viitorul Transnistriei este alături de Măreața Rusie”, astfel și-a încheiat mesajul său emisarul Kremlinului.

Reamintim că Rogozin a fost declarat acum două luni persona non grata în Moldova pe de către Guvernul de la Chișinău, o decizie criticată la vremea respectivă de către președintele moldovean Igor Dodon.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img