spot_img
13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomieVIDEO: Dolarul a ajuns la un nivel record URMEAZĂ SCUMPIRI MASIVE

VIDEO: Dolarul a ajuns la un nivel record URMEAZĂ SCUMPIRI MASIVE

-

Dolarul, benzina şi scumpirile. Este provocarea economiştilor români în ultimele zile. Moneda americană a urcat pentru a doua zi consecutiv peste pragul de 4 lei. Paritatea stabilită de banca centrală este de 4,2 lei. Efectele se vor resimţi în primul rând în importuri mai scumpe. Vor costa mai mult produsele electronice şi IT aduse din America sau Asia, dar şi carburanţii. În ultimele săptămâni, benzina şi motorina s-au scumpit aproape în fiecare zi cu câţiva bani. Dacă ritmul se menţine, majorările se vor vedea şi în preţurile alimentelor, avertizează producătorii, transmit Știrile TVR.

Aprecierea dolarului a alimentat puternic şi creşterea preţurilor carburanţilor. Benzina, de exemplu, s-a scumpit în mai puţin de 2 luni cu peste 10%, astfel că sortimentul cel mai scump a depăşit 6 lei litrul.

- Advertisement -

Preţurile la pompă au crescut cu peste 50 de bani pe litru faţă de mijlocul lunii ianuarie. Atât la benzină cât şi la motorină. La un plin, înseamnă un plus de 25 de lei. Preţul a urcat şi pentru că barilul costă acum puţin peste 60 de dolari.

Dan Schwartz, consultant financiar: „Companiile care produc şi comericalizează produse petroliere fac o analiză foarte atentă a capacităţii pieţei de a absorbi creşterile de preţ, care pot proveni din creşterea dolarului, a preţului petrolului, a unor costuri de productie. Carburanţii sunt produse inelastice. Ceea ce înseamnă că, dacă preţul se modifică în sensul creşterii lui, consumul nu se modifică în aceeaşi proporţie”.

- Advertisement -

Ritmul scumpirilor i-a făcut deja pe cei din industria alimentară să se uite mai cu atenţie la costuri.

Alexandru Jurconi, preşedinte, Federaţia Patronală ProAgro: „Deocamdate este un efect pe care-l tamponăm prin marjele pe care le avem, dar în perspectivă, dacă evoluţia va fi de creştere, de aglomerare a unor costuri suplimentare în costurile noastre de producţie, va trebui să le mutam şi-n preţul final”.

În ultima lună, România a intrat în topul european al scumpirii carburanţilor. La benzină, suntem în plutonul fruntaş, alături de Ungaria, Spania şi Luxemburg. Germania, însă, a rămas în urma noastră. La motorină, avansul a fost mai lent: dar chiar şi aşa, România s-a plasat între primele 10 ţări din Uniunea Europeană.

Cristian Pârvan, secretar general, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România: „Autorităţile sunt foarte mulţumite cu starea aceasta. Şi-atunci mediul de afaceri n-are ce face, decât să plătească sau, cum s-a întâmplat cu transportatorii rutieri, sistematic să alimenteze în afara ţării”.

La preţurile benzinei, România se află pe locul 19 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene. La vecinii din Ungaria şi Bulgaria, benzina este mai ieftină. La fel şi în Austria.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img