spot_img
15.3 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăhighlightVIDEO: #fromRussiawithcash

VIDEO: #fromRussiawithcash

-

O relatare a corespondentului Europei Libere,Robert Coalson:

Un film documentar prezentat la televiziunea britanică luna asta a pornit o campanie ce ar putea face mai dificilă spălarea simbriilor corupției în Marea Britanie.

- Advertisement -

Channel 4 a prezentat în 8 iulie un program de oră intitulat „Din Rusia cu cash”, în care trei persoane s-au dat drept o oficialitate rusă coruptă și anturajul ei care încearcă să cumpere proprietăți imobiliare de elită londoneze cu bani despre care spun că au fost furați de la ministerul sănătății.

În film, militantul anticorupție Roman Borisovici joacă rolul unui ministru corupt care îi spune unui agent imobiliar londonez ce chicotește că el profită de pe urma contractelor de cumpărare de medicamente pentru minister. „Un contract aici, un contract acolo, puțin și în buzunarul meu”, spune el rîzînd în timp ce agentul dă aprobator din cap și zice „OK”.

- Advertisement -

INTEGRAL DOCUMENTARUL CHANNEL 4:

Autorii proiectului încearcă să transforme un caz convingător de televiziune într-o schimbare politică reală. „Din Rusia cu cash” a devenit un haștag în rețelele de socializare, în timp ce activiști și cetățeni îngrijorațisau pur și simplu îngroziți din toată lumea fac presiuni asupra legislatorilor britanici ca să sprijine o rezoluție în care să li ceară firmelor străine ce operează în Marea  Britanie să se supună acelorași reglulii privind transparența pe care companiile britanice le respectă deja.

 „Nu e nici un secret că Marea Britanie are o imensă problemă legată de originea banilor care curg în economia sa”, spune Natalie Sedletska, jurnalistă de investigație la serviciul ucrainean al postului de radio Europa Liberă, care a jucat rolul amantei ministrului corupt din filmul de la Channel 4. „Legile britanice sînt făcute în așa fel încît poți să cumperi lucruri – imobiliare, mașini etc. – nu în numele unor persoane individuale, ci al unor companii fără să spui cine se află în spatele lor”.

 Video: Natalie Sedletska despre banii murdari ruși din Marea Britanie

„Asta înseamnă că sînt o grămadă de bani murdari în Marea Britanie care chiar dau formă economiei acestei țări. O mare parte dn banii ăștia vin din Federația Rusă”, spune Sedletska.

Îngrijorare globală

Și problema e enormă. Deutsche Bank a raportat la începutul acestui an că un miliard 500 de milioane de dolari capital necunoscut se varsă în economia britanică în fiecare lună – iar cam 40 la sută din suma asta vine din Rusia. În total, din 2006 încoace au intrat 140 de miliarde de dolari, cu o creștere notabilă în volum observată în 2010.

Ben Judah autorul volumului „Imperiul fragil: cum s-au îndrăgostit și dezdrăgostit rușii de Putin”, și unul din inițiatorii proiectului #fromRussiawithcash, spune că lacunele legislației britanice sînt motive de îngrijorare globală.

El a declarat postului de radio Europa Liberă/Libertatea „banii ăștia sînt furați, sînt șterpeliți, sînt jefuiți. Banii ăștia vin din contracte compromise care aduc foloase unor oficialități corupte. Și potrivit Națiunilor Unite, acest gen de prădare a serviciilor publice ucide trei milioane 600 de mii de oameni pe an. Am vrrut să atragem atenția asupra acestei chestiuni cu filmul ăsta.”

În plus, adaugă Judah, acești bani sînt o mare problemă pentru britanici, pentru că fac să crească prețurile la imobiliare în Londra și în alte orașe.

„Ne-am dat seama de ce se întîmplă din cauză că la Londra poți cumpăra proprietăți în mod anonim, și așa la Londra ajung bani negri murdari care sînt spălați prin imobile britanice, și astfel cărămida victoriană de lut a devenit bitcoin-ul, moneda cleptocrației globale”.

Cu toate astea, subliniază Judah, filmul nu e despre ruși – e în primul rînd despre politiceni, bancheri, contabili, agenți imobiliari și avocați britanici care închid ochii în fața acestei corupții și care trag foloase de pe urma „vilelor însîngerate” (prin analogie cu „diamantele însîngerate” care finanțează regimurile corupte și războaiele din Africa).

În ziua difuzării documentarului, în Parlamentului britanic a fost introdusă o moțiune, o declarație de îngrijorare fără valoare de lege care cere ca „orice companie străină care intenționează să cumpere titluri de proprietate în Marea Britanie să respecte aceleași standarde de transparență pe care le respectă companiile britanie înregistrate).

38 de deputați au semnat moțiuna înainte de vacanța de vară a Parlamentului.

Cu toate acestea, doar 8 din cei 73 de londonezi care sînt membri ai parlamentului se află printre semnataro.

Navalnîi dă căldura mai mare

Între timp, pe rețelele de socializare a început o campanie. Activistul împotriva corupției și politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi a apelat la Twitter pentru a face presiuni asupra deputaților pritanici pentru ca aceștia să sprjine moțiunea.

De asemenea, Navalnîi a dat căldura mai mare în 24 iulie cînd a susținut căprim-vicepremierul rus Igor Șuvalov deține în secret un apartament de lux la Londra în valoare de aproape 12 milioane d edolari.

Global Witness, o organizație neguvernamentală anticorupție a relatat în 22 iulie că un fost ofițer al serviciilor secrete din Kazahstan acuzat de crimă și spălare de bani este „misteriorul proprietar” de bunuri imobiliare londoneze în valoare de 228 de milioane de dolari.

„Ne așteptăm ca guvernul Marii Britanii să revizuiască legislația care permite unor persoane cumpărarea de bunuri imobiliare în numele unor companii offshore fără să spună cine se află în spatele acelor companii”, spune Natalia Sedletska. „În acest fel, sperăm să devină mai geu pentru oamenii corupți din țările noastre sau de oriunde din lume care vor numai să fure bani să vină la Londra, sau în Marea Britanie, să cumpere case și să trăiască fericiți pînă la adînci bătrâneți.”

Oliver Bullough, autorul volumului „Ultimul om din Rusia și lupta de a salva o națiune muribundă”, e un jurnalist care a scris pe larg despre corupția din Ucraina și Rusia.

El crede că în Marea Brtitaniei se creează o masă critică de atenție legată ce această chestiune, iar asta ar putea duce la o schimbare reală:

„Vrem ca elita britanică să înțeleagă că în Rusia, Ukraina, Qatar, Algeria [și] Yemen, capitalul moral de după Războiul Rece al Marii Britanii e risipit din cauză că elitele consideră elita britanică drep slujnica mașinii globale de jefuit.”

Din păcate, adaugă Bullough, Marea Britanie e doar o parte – chiar dacă una mare – a problemei globale a spălării banilor. Alte paradisuri fiscale și destinații pentru spălarea banilor trebuie să se alăture pentru ca  „mașina globală de jefuit” să fie oprit.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img