Fostul șef al SRI George Maior a vorbit la Digi24 despre lista cu demnitari din Europa cărora li s-a interzis pătrunderea în Rusia și pe care se află și cinci români. George Maior spune că România ar trebui să analizeze această situație și să vadă dacă se impun contramăsuri. El a amintit de un episod diplomatic din urmă cu câțiva ani, soldat cu expulzări de diplomați sub acuzații de spionaj.

E un aspect legat de acest tip de nou război rece (…) E regretabil că se ajunge și la asemenea gesturi într-un moment în care securitatea internațională și regională este pusă sub presiune, instabilitatea din Ucraina este un element care trebuie să ne preocupe pe toți și în special statele de frontieră ale Uniunii Europene și Uniunea Europeană ca atare. Din păcate, lucrurile care pun tensiune și care blochează comunicarea între cele două mari forțe continuă și acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe baze raționale a raporturilor dintre zona euro-atlantică în general și Rusia”, a spus George Maior la emisiunea Imparțial.

Întrebat pe ce baze a fost făcută această „listă neagră”, fostul șef al SRI a răspuns: „E greu să pătrund în mintea decizionalilor ruși”.

În opinia sa, e vorba inclusiv de propagandă.

Este regretabil și ne îndepărtăm de ceea ce speram cu toții, că până la urmă se va ajunge la un punct de raționalitate în dialogul strategic dintre cele două părți”, a adăugat el.


Cinci români au primit interdicţie de a intra în Rusia. Informaţia a fost anunţată iniţial de fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu, pe pagina sa de Facebook, şi apoi confirmată de Ministerul de Externe de la Bucureşti.

Pe lista prezentată de Moscova apar 89 de persoane din mai multe state ale Uniunii Europene, printre care şi românii Iulian Chifu, diplomatul Adrian Cioroianu, comandantul flotei militare a României, comandorul Tiberiu-Liviu Chodan, deputatul Eugen Tomac şi directorul adjunct Transgaz Gheorghe Haţegan.

Moscova a confirmat că a trimis statelor membre UE o listă cu persoane cărora le-a interzis pătrunderea în Rusia.

Oficialii ruşi au precizat documentul este un răspuns la sancţiuni similare impuse de Uniunea Europeană. Replica diplomaţiei ruse vine după ce mai multe ţări, printre care şi România, au cerut explicaţii Kremlinului cu privire la numele aflate pe lista neagră.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?