“Prezentul nu-l putem înţelege fără trecut. Trecutul ne-a făcut pe toţi aşa cum suntem”, a declarat istoricul Lucian Boia, duminică seară într-un interviu pentru Știrile TVR.

A fost monarhia o poveste de succes în România?

Răspunsul e categoric DA“, spune istoricul. “Monarhia a creat o stabilitate politică – tocmai ceea ce lipsise Ţărilor Române. De asta fusese şi cerinţa unui principe străin: să înceteze odată toate luptele pentru tron, toată nesiguranţa existentă în politica Ţărilor Române.”

Nu înseamnă că dacă monarhia a fost soluţia ideală la 1900, ar fi în mod automat soluţia ideală astăzi, adaugă Lucian Boia.

Ataşamentul meu faţă de Occident mi se pare cât se poate de natural. Este marele model şi, de fapt, singurul model pe care îl putem prelua şi  imita şi de care ne putem apropia. Altminteri, ce modele să folosim? Modelul sud-american, modelul asiatic, modelul chinez? E clar că modelul european este de departe cel mai convenbil“, spune istoricul.

Despre românism: “Caragiale nu are nicio picătură de sânge românesc. Asta nu înseamnă că nu e român. Să nu mai considerăm, cum destui compatrioţi de-ai noştri consideră, că românismul cuiva ţine de sânge. Să ai 50 la sută sânge dac, 50 la sută sânge roman. Asta ţine de cultură, bineînţeles că nu de biologie. Poţi să ai orice origine, dar odată ce te-ai românizat, odată ce vorbeşti româneşte, odată ce reperele tale culturale sunt  româneşti, la fel ca  identitatea… Identitatea e o chestiune pe care ne-o asumăm fiecare dintre noi, deci e o alegere“.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?