Estonia organizează duminică alegeri legislative care ar putea fi câştigate de un partid prorus, după o campanie care a fost dominată de probleme socio-economice şi de securitate naţională, pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, relatează Mediafax, care preia un comentariu din The Wall Street Journal.
Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta de un institut independent, Partidul de Centru (prorus) are un avans de cinci puncte procentuale faţă de Partidul Reformist al premierului Taavi Roivas. Un alt sondaj publicat în urmă cu o săptămână de un alt institut credita Partidul Reformist cu un avans de un punct faţă de Partidul de Centru.

Partidul Reformist se află la guvernare din 1999, dar sprijinul său a scăzut cu aproximativ 5-6 puncte procentuale de la ultimele alegeri din 2011, în mare parte din cauza formării a două partide populiste, care ar putea obţine suficiente voturi pentru a intra în Parlament.

În prezent, Partidul Reformist conduce o coaliţie cu social-democraţii, având împreună 52 de mandate din totalul de 101 ale Parlamentului.

Campaniile electorale din această ţară cu 1,3 milioane de locuitori s-au concentrat pe nevoia sporirii măsurilor de securitate, pe fondul îngrijorării că Moscova ar putea încerca să destabilizeze ţările baltice în contextul crizei ucrainene. Alte subiecte care au dominat campania sunt taxele şi salariile.

Estonia, Letonia şi Lituania şi-au recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991 şi au importante minorităţi ruse. Această minoritate tinde să susţină Partidul de Centru, care are un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită al preşedintelui rus Vladimir Putin, în timp ce etnicii estoni votează cu alte partide.

Partidul de Centru este creditat în sondaje cu cele mai multe voturi, dar ar putea avea dificultăţi la formarea unei coaliţii. Cele trei partide mari – Partidul Reformist, social-democraţii şi Uniunea Pro Patria şi Res Publica (IRL, dreapta conservatoare) – au anunţat că nu vor participa la un guvern condus de liderul Partidului de Centru Edgar Savisaar, primarul capitalei Tallinn.

Sondajele de opinie arată, de asemenea, că două formaţiuni populiste noi – Partidul Poporului Conservator din Estonia (EKRE) şi Partidul Liber Eston – ar putea atinge pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlament.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?